Speedway


Speedway


Flat Track


Isracing


Langbane

Speedway

Hva er speedway

Speedway omtales ofte som «verdens første motorsport» som allerede tidlig på 1900-tallet begynte å ta form. Idretten er en arenasport som utøves på spesialbygde baner flere steder i Norge. Banene er ovale, og ca. 250-300 meter lange, på et banedekke bestående av grus og leire. Alle baner har høye sikkerhetskrav, med bl.a. sikkehetsgjerder med luftputer i svingene.

I regi av NMF arrangeres det både lag-, par- og individuelle konkurranser, der tilhørighet til en klubb er et viktig element. Norge har også egen speedwayliga. Et speedwaystevne består av forskjellig antall heat etter hvilken konkurranseform som benyttes, der hvert heat består av 4 førere som kjører mot hverandre i 4 runder per heat.

Internasjonalt kjøres det speedway i mange land, med størst utbredelse i Polen, England, Sverige og Danmark. I disse landene arrangeres det også ligakjøring hvor flere norske kjørere har deltatt med stor suksess opp gjennom årene.

Speedway Grand Prix og Speedway World Cup er henholdsvis VM og VM for lag i speedway, og sendes direkte på TV til flere millioner seere.

Speedway i Norge er organisert igjennom Norges Motorsportforbund (NMF) som er tilsluttet Norges Idrettsforbund (NIF). Norsk speedway er også tilsluttet de internasjonale motorsykkelforbundene FIM og FIM-Europe gjennom NMF.

Alder og motorstørrelser

For alle treninger, arrangement og i konkurranser der deltagerne er under 13 år gjelder forskrifter for barneidrett i motorsport. For alt annet se NMFs Barneidrettsforskrift, treningsreglementet og grenens eget Spesialreglement (SR).

500 ccm (16 år og eldre)
250 ccm (14 år og eldre)
85 ccm (9-17 år)
50 ccm (5-8 år)

Det arrangeres stevner for 11 år og eldre i ulike formater, mens 10 år og yngre gjerne får delta i egne oppvisningsheat.

Det er ikke egne gutte- og jenteklasser i speedway. Alle kjører sammen.

Sykler

I 500 og 250 ccm klassen anvendes spesialkonstruerte speedwaysykler uten bremser og girkasse, med tørrplateclutch. Motoren i begge klasser er en firetaktsmotor som er spesialkonstruert for speedway, og 500 ccm motoren yter rundt 85 hestekrefter. Siden en 500 ccm sykkel veier kun ca. 80 kg. er dette en særdeles eksplosiv doning som akselerer fra 0 til 100 km/t på ca. 2,3 sekunder!

Drivstoffet som brukes i begge klasser er methanol noe som gjør idretten særdeles miljøvennlig

I den minste klassen (50 ccm) anvendes standard micro moto-cross sykler, mens det allerede fra 85ccm brukes motorsykkelrammer spesiallaget for speedway, dog med standard, bensindrevne motorcrossmotorer.

Toppidrett
Speedway har talentutviklingssatsning i Team Norway Utvikling

Klubber og baner

Grenland Speedway Facebook Instagram

Elgane Motorsykkelklubb Facebook Instagram

NMK Drammen Facebook Instagram

Mjøsa Speedwayklubb Facebook Instagram

Oslo Motorsportklubb Facebook Instagram

NMK Kristiansand Facebook

Riska Motorsykkelklubb

Dersom du ønsker å prøve speedway, ta kontakt med din lokale klubb for mer informasjon. Klubbene kan også bidra med info for hvor man får tak i og behandler sykler og utstyr.

Resultater

Speedwaynorge.no

Terminliste

Speedwaynorge.no

Eksterne lenker

Speedway i Norge Facebook Instagram Youtube

Speedwaynorge.no Facebook Instagram Twitter

Speedway Grand Prix (VM)

Speedway European Championship (SEC)

Speedway of Nations (Lag-VM)

Federation Internationale de Motorcyclisme (FIM) Facebook

FIM Europe Facebook

Speedway WIKI

[docsmini tag=”track-racing”]
[kontakt]

relaterte innlegg

Aage_Hansen_1959
Teambilde 2023
andraz-lazic-NhZtol0U0dE-unsplash
Skroll til toppen