Båtsport

Båtsport

Båtsporten i Norge er organisert som eget avdelingsforbund i Norges Motorsportforbund. Seksjonen forvalter og drifter interessene for 3 grener: OffshoreCircuit og Aquabike.

NMF er tilknyttet flere internasjonale forbund. For båtsport er man tilknyttet Union Internationale Motonautique (UIM). Det er et formalisert nordisk samarbeid innen båtsport. Vannjet har i tillegg en egen tilknytning til International Jet Sports Boating Association (IJSBA).

Dokumenter
Terminlister, spesialreglement, seksjonsstyreprotokoller, resultater og arrangørmanualer finner du ved å velge kategori i vårt dokumentarkiv.

Offshore

Offshore er en form for motorbåtrace som foregår på åpent hav eller store vannområder. I motsetning til circuit/rundbane, som finner sted på lukkede baner, kjennetegnes offshore racing av lengre distanser, ofte over flere mil, og involverer navigering gjennom varierte sjøforhold og vær. Offshore likner litt på Rally med bil, der man stiller krav til navigering, og alltid er to i båten.

Båtene som brukes i offshore er større og kraftigere enn de i circuit, og er designet for å håndtere tøffe sjøforhold og oppnå høye hastigheter over lengre strekninger. Disse båtene kan variere i størrelse og design, avhengig av klassen de konkurrerer i.

Circuit

Circuit, eller rundbane, er en form for motorbåtsport hvor deltakerne konkurrerer i høyhastighetsbåter på et lukket, ofte ovalt eller sirkulært, løpsbane på vannet. Disse løpene er preget av korte, intense heat hvor presisjon, hastighet og taktikk er nøkkelkomponenter. Båtene som brukes i circuit varierer i størrelse og kraft, og de er ofte spesialbygde for å oppnå høy hastighet og god manøvrerbarhet. Konkurransene finner sted i ulike klasser basert på båtens størrelse og motortype. Circuit krever både fysisk dyktighet og mental skarphet fra førerne, og er kjent for å være en svært spennende og tilskuer-vennlig sport. Circuit/rundbane kjøres på indre havner eller på innlandsvann der banen er avgrenset med to til seks svinger. Banestørrelsen ligger på mellom 1.200-1.800 meter, og det kjøres etter antall runder eller antall minutter.

Aquabike

Aquabike er en utfordrende motorsport og krever fysisk styrke, utholdenhet og reaksjonsevne for å bli god. Den involverer bruk av vannscootere, også kjent som jetski, i konkurranser. Denne sporten kombinerer høy hastighet og manøvrerbarhet på vannet. Det finnes ulike klasser og disipliner innen aquabike, inkludert racing rundt en bane markert med bøyer, og freestyle, hvor utøvere utfører akrobatiske stunts og triks. Det er separate klasser for kvinner og menn.

Motosurf

Motosurf er en vannsport hvor deltakerne bruker en spesiell type motorisert jetski som er designet for å kunne surfe på bølger. Motosurfing-jetskiene er vanligvis mindre og lettere enn tradisjonelle jetski, og de har en spesiallaget bølgedesignet bunn som gjør det mulig å manøvrere og ri på bølgene på en lignende måte som man gjør under bølgesurfing.

I motosurf konkurrerer profesjonelle utøvere  i forskjellige løp og konkurranser på spesiallagde baner eller på åpent vann. Utøverne står vanligvis oppreist på jetskien og bruker vektoverføring og balanse for å ri på bølgene. De kan utføre forskjellige triks, svinger og hopp avhengig av ferdighetsnivået. Motosurf er en raskt voksende sport som kombinerer adrenalinfylt jetski-kjøring med spenningen og utfordringene ved å surfe på bølger.

Motosurf Sport er disiplin i UIM

Midlertidig reglement Motosurf


Please enter your access token.

Skroll til toppen