Roadracing

Roadracing er en motorsykkelgren innunder Norges Motorsportforbund (NMF) som innebærer at man kjører motorsykler på lukkede asfaltbaner. Sporten kjennetegnes av høye hastigheter, krappe svinger og tette dueller mellom førerne. Konkurransene startes med felles start, og deltagerne står etter hverandre i den rekkefølge som tidskvalifiseringene har angitt. Føreren med den raskeste rundetiden står først i startfeltet, også kalt pole position. Føreren med den nest raskeste rundetiden står som nr. 2, osv. Løpet går over et bestemt antall runder og første deltager i mål vinner.

Terminliste Roadracing 2023 (PDF)

Roadracing blir delt opp i Moderne RR og Classic RR. Forskjellen er som navnene tilsier; moderne RR kjører moderne sykler ofte fra midten av 2000-tallet og oppover, mens Classic RR kjører eldre motorsykler helt tilbake til før 1948.

I Norge finnes det per i dag tre godkjente baner for denne type kjøring. Rudskogen Motorsenter som ligger like ved Rakkestad (Østfold), Vålerbanen som ligger utenfor Våler (Innlandet/Hedmark) og Arctic Circle Raceway utenfor Mo i Rana. Det er påbegynt bygging av ny bane i Sokndal som er planlagt ferdig sommeren 2021.

For å kunne kjøre roadracing kreves det gjennomført og bestått lisenskurs. Kurset er inndelt i en teoretisk og en praktisk del. Det er ikke spesielt vanskelig, men det skal gi nødvendig kunnskap om sikkerhet og konkurranseregler, i tillegg skal det selvsagt læres å beherske sykkelen på banen. Lisenskursene avholdes i de enkelte klubber som har roadracing aktivitet. Det kreves medlemskap i en av de ca. 250 klubbene i Norge som er tilsluttet NMF for å få utstedt lisens. Mange lisenskurs holdes tidlig på våren slik at man kan begynne å kjøre treninger og løp samme år som man tar lisenskurset.

Klubber som tilbyr lisenskurs:

Solør Motorsykkelklubb ved Vålerbanen: https://www.solormcklubb.no/circuitracing/

Borg Motorsykkelklubb ved Rudskogen: https://borgmck.com/p/14639/road-racing

Arctic Circle Motorsportklubb ved ACR: http://www.acmk.no/kontakt-oss.html

Stavanger roadracingklubb ved KNA Raceway: https://www.stavangerrr.com/

For informasjon om Classic RR se nettsiden til Classic Racing Club:

https://www.crc.no/lisens-for-a-kjore/

Før en motorsykkel kan brukes til Roadracing, må det løses et kjøretøybevis som utstedes av NMF iht. søknadsskjema på internett. Sykler som er registrert i Norge er unntatt dette, men da må det forevises vognkort.

 

Aldersgrenser:
Roadracing kan kjøres fra det året man fyller 12 år. Maksimal størrelse på sykkel er da 250cc, kan øke ved alder:

Fra det året man fyller 12 år – opp til 250cc:

Fra det året en fyller 13 år – opp til 500cc

Fra det året en fyller 15 år – opp til 600cc

Fra det året en fyller 17 år – over 600cc

For alle treninger, arrangement og konkurranser som har med utøvere under 12 år gjelder forskrift for barneidrett i motorsport. For alt annet, se Treningsreglementet og grenens Spesialreglement (SR).

Klasser (moderne)

Klasser (classic)

Superbike                         (NM-status)

Pre-47

Superstock 600                (NM-status)

Classic 250,350, 500 og 750cc

Juniorsport                       (Norgescup)

Classic Supersport 600

Supersport                       (Norgescup)

Classic Superbike

Free for all                       (Uten status)

Forgotten Era

 

Supermono

 

Sigevogn

*Detaljert klasseinndeling classic: https://www.crc.no/maskinreglement/

 

 

MINIRACING OG SUPERMOTO (Supermotard)

Disse to sportene ligger underlagt roadracing grenen.

Minimoto (også kalt Mini-RR, Minibike, Pocketbike m.m) er en motorsport hvor man kjører på små motorsykler av varierende kubikk, men som oftest ligger på mellom 3-15 HK. Minimoto kjøres verden over, men er spesielt stor i bl.a Italia og Spania.

Minimoto saster spesielt på de aller yngste og er ofte en god inngang til å senere begynne med roadracing, her lærer man på en god måte hvordan man kjører og behersker motorsykkel under trygge omgivelser med oppfølging av instruktører. Det er også fullt mulig å kjøre minimoto som voksen.

Minimoto er for de som ønsker å starte med en billig og utrolig morsom, men seriøs sport. I sesongen trenes det ukentlig på Gardermoen Raceway, samt enkelte heldagstreninger gjennom sesongen. Oslo Motorsykkel Klubb har også utlånssykler og sikkerhetsutstyr til utlån for de som ønsker å prøve for første gang. Les mer under:

Oslo Motorsykkel Klubb: http://www.oslomotorsportklubb.no/index.php?fbclid=IwAR2GNCbTagU_eo2xGppDwdNhW1z6T_qs_L_J2QEFlfAQi6-MdMUQfE5OoUs

Oslo MKs Facebook side: https://www.facebook.com/miniRR/

Lenger vest finner vi Stavanger Roadracing som også arrangerer minimoto og Supermoto trening, les mer her:

Terminliste

                                                                                       

Supermoto

Se egen side på NMF: https://nmfsport.no/motorsykkelsport/supermoto/

 

For flere spørsmål, ta kontakt med din nærmeste klubb! Den finner du her: https://nmfsport.no/klubber/?fwp_m_gren=roadracing

@vilde.holt klar for elektrisk! ⚡️Les saken på nmfsport.no

@vilde.holt klar for elektrisk! ⚡️Les saken på nmfsport.no ...

28 0
Et internasjonalt utvekslingsprogram for funksjonærer i motorsporten, utviklet av Norges Motorsportforbund i samarbeid med Erasmus+. 

Sitter du med en drøm om å arrangere MXGP i Norge i din motorklubb? 

Lurer du på hvordan det er å lede et stevne med 40.000 tilskuere og de beste utøverne i verden? 

Les mer på nmfsport.no (link i bio)

Et internasjonalt utvekslingsprogram for funksjonærer i motorsporten, utviklet av Norges Motorsportforbund i samarbeid med Erasmus+.

Sitter du med en drøm om å arrangere MXGP i Norge i din motorklubb?

Lurer du på hvordan det er å lede et stevne med 40.000 tilskuere og de beste utøverne i verden?

Les mer på nmfsport.no (link i bio)
...

10 0
FIM Speedway Grand Prix 2. juni 2023

Se sendingen på Discovery+

FIM Speedway Grand Prix 2. juni 2023

Se sendingen på Discovery+
...

8 0
Nå er det bare 3 uker igjen til NM-veka 2023 og MX-banen og depot på Skaun Motorsenter begynner å ta form etter en fantastisk dugnadsinnsats av MK TRONDHJEM RACING 🏁

@norsktipping @idrettsforbundet @mittskaun 

#motorsport #norgesmotorsportforbund #nmveka

Nå er det bare 3 uker igjen til NM-veka 2023 og MX-banen og depot på Skaun Motorsenter begynner å ta form etter en fantastisk dugnadsinnsats av MK TRONDHJEM RACING 🏁

@norsktipping @idrettsforbundet @mittskaun

#motorsport #norgesmotorsportforbund #nmveka
...

60 0
I år, som årene før, sender jeg en hjertelig invitasjon til alle medlemmer av denne flotte FIM-familien om å delta i de vedvarende anstrengelsene for å bevare miljøet vårt, støtte globale mål og også delta i feiringen av FIM Sustainability Week, skriver FIM-president Jorge Viegas. #fimsustainabilityweek #worldenvironmentday #beatplasticpollution

I år, som årene før, sender jeg en hjertelig invitasjon til alle medlemmer av denne flotte FIM-familien om å delta i de vedvarende anstrengelsene for å bevare miljøet vårt, støtte globale mål og også delta i feiringen av FIM Sustainability Week, skriver FIM-president Jorge Viegas. #fimsustainabilityweek #worldenvironmentday #beatplasticpollution ...

11 0
MX Løpsrapport fra helgen på nmfsport.no

MX Løpsrapport fra helgen på nmfsport.no ...

64 0
@mathias_pollestad_racing med wild card til SGP2. 👌😀 Les mer på nmfsport.no

@mathias_pollestad_racing med wild card til SGP2. 👌😀 Les mer på nmfsport.no ...

19 0