Antidoping Norge (ADNO*) ble opprettet 3. juni 2003 av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og Kultur- og kirkedepartementet (KKD) som en uavhengig stiftelse. Dette for å sikre at kontroll og påtalevirksomheten av dopingsaker organiseres uavhengig av NIF og staten. Norges Motorsportforbund er sertifisert som «Rent særforbund».
Norges Motorsportforbund er sertifisert av ADNO som Rent Særforbund. Hva innebærer det? Les mer her: Rent Særforbund | Antidoping Norge
Ren utøver
Ren Utøver gir elementær antidopingopplæring på en morsom og tilgjengelig måte.
Opplæring og informasjon er en viktig grunnpilar i antidopingarbeidet. I 2008 lanserte Antidoping Norge Ren Utøver, et e-læringsprogram for idrettsutøvere, trenere, ledere og deres støtteapparat. I 2015 ble programmet lansert i en ny utgave, oppdatert i henhold til nytt internasjonalt regelverk.
Når du har fullført alle modulene, vil dette bli registrert og du vil motta et diplom på e-post.
Klikk deg inn på renutover.no og sett i gang!
For mer informasjon om Antidoping-arbeid, og hvordan du kan bli ren utøver og rent idrettslag, se Antidoping Norge sine nettsider!
Dispensasjon for bruk av ADHD-medisiner til utøvere over 15 år.
Informasjon om legemidler
På Antidoping Norge sin nettside kan man søke opp legemidler man er usikre på.
Men merk at legemiddelsøk på denne siden kun har informasjon om norskregistrerte legemidler kjøpt i Norge. Det vil si at legemidler som er kjøpt i utlandet, utenlandsk eller norsk, KAN inneholde andre preparater eller evt. større mengder.
F.eks kan Otrivin kjøpt i utlandet ha et annet innhold enn Otrivin kjøpt i Norge.
Kosttilskudd er ikke registrert i dette Legemiddelsøket.
Legemiddelsøk
Sjekk om legemidler kjøpt i Norge inneholder stoffer på dopinglisten via Antidoping Norges Legemiddelsøk: Legemiddelsøk| Antidoping Norge. Legemidler kjøpt i utlandet eller kosttilskudd finner man ikke ved å søke der. Dersom du har spørsmål om disse, kan du kontakte Antidoping Norge via post@antidoping.no eller telefon 09765 (fra Norge)/+47 917 21 753 (fra utlandet).
Medisinsk fritak
Enkelte utøvere har behov for legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten; for eksempel ADHD- legemidler. En del av disse må søke om medisinsk fritak (Medisinsk fritak (TUE) | Antidoping Norge). De som er definert som toppidrettsutøvere av Antidoping Norge skal søke om medisinsk fritak. Utøvere på lavere nivå enn dette kan bli bedt om å søke om fritak, i praksis etter en positiv dopingprøve.
Toppidrettsutøvere i Motorsportforbundet ble fra 2020 definert som deltagere på seniorlandslag i alle grener. Gjeldende definisjon for hvert særforbund finnes her: Toppidrettsutøverliste | Antidoping Norge. Med deltagere på landslag/landslagsgrupper omfattes alle utøvere som er med i et fast definert landslag og/eller utøvere som deltar/har deltatt på samlinger, treninger, turneringer, konkurranser og andre aktiviteter i regi av det aktuelle landslaget innen de siste 12 måneder.
Trener du på et Rent Senter? Over 500 av landets treningssentre jobber for et rent treningsmiljø i samarbeid med Antidoping Norge: Rent Senter | Antidoping Norge
Dopingvarsel: Fortell om kunnskap, mistanker eller bekymring knyttet til potensielle brudd på dopingbestemmelsene. Som varsler kan du velge om du vil oppgi din identitet eller være anonym. Dopingvarsel: Tips oss om doping | Antidoping Norge.
Utøverguide: En veiviser for topputøvere | Antidoping Norge
NIFs antidopingregelverk: antidopingregelverk.pdf (idrettsforbundet.no)
NMFs handlingsplan og beredskapsplan finner du under dokumenter.
Rent idrettslag
Antidoping gjelder alle som er en del av idretten, og nå kan ditt lag enkelt og effektivt sette antidoping på agendaen. Rent Idrettslag er et webbasert verktøy som gir dere muligheten til å sette opp mål og tiltak for deres forebyggende arbeid. På denne siden finner dere mer informasjon om hvordan deres klubb kan sertifiseres som Rent Idrettslag.
Øvrig samfunnsansvar
Idretten skal være en aktiv pådriver for idrett og fysisk aktivitet i samfunnet.
Det aktivitetstilbudet som daglig gis i hele landet gjennom idrettslagene, er idrettens viktigste bidrag til folkehelsen.