Hobbyen endret alt

Tekst: Øyvind Sætre, Tønsberg Blad
Bilder: René Skaret og Ommedal Racing

Den lovende roadracing-utøveren sikter nå inn den ypperste norsktoppen allerede i sin andre sesong, men han har ikke alltid hatt like gode dager.
– Jeg plundrer virkelig med å lese og skrive. Det har jeg alltid gjort. Jeg må innrømme at det ble endel tunge dager på skolen. Hver dag var en utfordring for meg, og jeg husker jeg gruet meg veldig til enkelte timer. Men jeg klarte å gjennomføre videregående, sier Fredrik stolt men alvorlig til Tønsbergs Blad.

Slitsom skolegang
Det er tydelig at han heller vil snakke om nåtid og fremtid enn fortid. Han får en alvorlig mine når vi snakker om hans problemfylte og utvilsomt ekstra slitsomme skolegang.
– Jo da, det var dager da jeg virkelig kunne tenke meg å finne på noe helt annet enn å gå på skolen, men nå lever jeg greit med dette. Det handler kanskje om dysleksi, men jeg trenger ikke bry meg om det for å kjøre fort eller føre en gravemaskin. Jeg lar det aldri ødelegge for meg i det jeg driver med nå, sier Fredrik Ommedal (25) som opprinnelig kommer fra Hengsrød i Re, men nå bor på Vear.
– Når du nå ser tilbake på den tiden, hva tenker du da?
– Jeg vil helst ikke tenke på det.
Han poengterer at det hjalp mye at han fikk jobbe litt da han gikk i 6. klasse, hos Kjell Foss AS på Revetal.

– Gitt opp
– Fredrik ble vel egentlig gitt opp, og det ble sagt at det gikk i retning av «ung ufør» på Nav.
Nå er han ferdig utdannet maskinfører, han har eget firma, eget hus, to egne biler og starten på egen roadracing-karriere, sier Per Arne Sømme. Han er stefar og teammedlem. Fredrik Ommedal kjørte sin
debutsesong i fjor. Vi snakker om norsk mesterskap i roadracing – med såkalt superbike.
Roadracing er racing med motorsykler på asfaltbaner. Han åpnet sesongen med en annenplass, for å følge opp med en tredje. Til slutt ble han nummer fire sammenlagt. Nå står han enda bedre forberedt, med et proft team i ryggen og innkjøp av splitter ny motorsykkel – en Kawasaki ZX10RR.
Motorsport koster, det er det ingen tvil om. Når sykkelen er ferdig preppet for racing, bikker prislappen 400.000 kroner. Kawasakien er bare en del av totalbudsjettet, en sum mentoren Frode Sundsdal ikke vil
røpe.

-Enormt talent
– Jeg begynte å sjekke ham ut for et par år siden. Jeg så fort at han hadde et enormt talent for dette. Slik jeg oppfatter ham handler det om å kunne mestre – på et felt hvor han virkelig kan mestre. Han er  liksom inne i bobla si, fullt konsentrert når det går unna på banen, sier Sundsdal. Det startet med motocross. Per Arne sørget for at Fredrik fikk prøve seg, og etter hvert altså – i roadracing.
– Det ligger nok litt i meg det å mestre roadracingen, ikke minst fordi jeg fikk starte med motocross så tidlig, sier Ommedal.
I fjor ble han altså nummer fire i norsk mesterskap, et resultat som innbyr til å gå «all in» dette året. Det er akkurat hva han gjør – med splitter ny motorsykkel, et forhåpentlig velsmurt team og lokale sponsorer.

Røsker og river
– Det er en rå sport du driver med, kan du si noe om opplevelsen på den superspreke
motorsykkelen? Nerver før start?
– Jeg er ikke spesielt nervøs, men jeg merker jo at noen av konkurrentene er det. Nei, jeg
liker at det går unna. Det er jo brutalt dette, det røsker og river – enorme krefter som gir meg
skikkelig kick, sier Fredrik. Han poengterer at han aldri er redd – kun konsentrert …!
Roadracing regnes i dag som kanskje den råeste og farligste motorsporten man kan drive med her i landet. Det hender utøverne når 300 kilometer i timen!
Fredriks team var en del av Sundsdal Racing i 2018. I år kjører Fredrik med eget team, Ommedal
Racing. Det består av 11 personer, alle visstnok like engasjerte, i følge teamet selv. Endel sponsorer er
på plass, men det legges ikke skjul på at de gjerne skulle hatt flere.
Ommedal har også blitt kåret til Årets Idrettsnavn i Re, i regi ReAvisa- noe han setter veldig stor pris på. Fredrik samarbeider for øvrig med «Barnas engler på hjul», en organisasjon som hjelper barn og ungdom som er utsatt for mobbing. Han tok dem i mot på finaleløpet sitt, og han og teamet ga dem en fartsfylt dag.

Trener i Spania
At det satses for fullt får vi et godt tegn på allerede nå. Denne uka reiser nemlig Fredrik med følge til Jerez de la Frontera i sørvestlige Spania, nettopp for å trene roadracing. NM-sesongen i Norge starter for fullt i mai, og Fredrik har allerede gått ned til 80 prosents stilling i jobben sin som maskinfører, for å vie enda mer tid til racing-lidenskapen.
– Du havnet rett utenfor pallen i fjor, da er det vel nærliggende å tro at du sikter noen hakk opp denne sesongen?
– Det blir å gå «all in» både denne sesongen og neste, så får vi se. Jeg satser selvfølgelig på å havne på pallen – og kommer meg gjerne meg helt opp!

 

relaterte innlegg

perkristian
Aage_Hansen_1959
Teambilde 2023
Skroll til toppen