Ata-Carnet fra Drammen Handelskammer

Reis på ATA-carnet med utstyret du eller teamet ditt skal ha med til utlandet. Norges Motorsportforbund har skrevet avtale med Drammen Handelskammer som gir våre medlemmer en enkel og rimelig løsning for å bringe verdisaker over landegrenser. Et ATA-carnet er et midlertidig tollpass for varer. Carnetet fungerer som en samlet dokumentasjon for det utstyret som skal tas med på reisen.

Hvordan bruker man ATA-carnet?

Drammens Handelskammer ønsker at din reise skal være så problemfri som mulig. Derfor har de laget en enkel oversikt over hvordan man bruker ATA-carnet. Da fra du reiser ut av Norge til du kommer hjem igjen. 

1. Husk at carnetet ALLTID skal åpnes av det norske Tollvesenet. Dette kan gjøres i din egen hjemby før utreise, eller ved selve utreisen. Ved enkelte tollsteder i Midt- og Nord-Norge kan det hende at det ikke står tollere på tollstedet når du skal reise ut. Dermed kan det hende at du ikke får stemplet deg ut av Norge. Det er derfor viktig at carnetet er åpnet som nevnt over, slik at tollmyndigheten i det landet du reiser til ser at carnetet er åpnet. Carnetet åpnes ved at tollmyndighetene signerer og stempler forsiden av carnetet. 

2. Du skal ALLTID kjøre på rød sone ved grensepassering. 

3. Carnetet skal ALLTID følge varen(e). 

4. Om det ikke er tollere tilstede når du reiser inn i et land, er det viktig at du får stemplet deg ut fra landet. Om du har stemplet deg inn i et land, men ikke får stemplet deg ut pga. manglende tilstedeværelse av tollere ved utreise trenger du ikke bekymre deg over dette. Såfremt du har passet på å stemple deg inn i Norge igjen på slutten av reisen. 

5. Hvis du skal reise gjennom flere land på reisen før du ankommer endelig destinasjon, trenger du såkalte transitteringsark i carnetet. Disse skal stemples ved tollstedet i det du reiser inn i landet. Husk at store deler av sentrale Europa er tilknyttet Schengen. Dette regnes som «ett» land – derfor vil du kunne måtte stemple inn i Schengen og ut på andre siden om du skal videre (Regelen du skal følge er at du alltid skal stemples både inn og ut av landet du reiser til eller igjennom. Dette med unntak av landene som inngår i Schengen, da disse inngår i carnetordningen som «ett» land)! 

6. Samme prosedyren skal du følge på hjemreisen. Stemple ut av det landet du forlater, inn i eventuelt transitteringsland, ut igjen derfra og inn til Norge. 

7. Carnetet er gyldig i 364 dager. Innen denne tiden kan du foreta inntil 10 turer (tur/retur) med carnetet. Enten med hele eller deler av varelisten du har ført opp. 

8. Om du ikke skal på flere reiser eller carnetets gyldighet har gått ut, skal carnetet returneres til Drammens Handelskammer innen 5 uker. Depositumet beslaglegges dersom carnetet ikke er returnert senest 5 uker etter gyldighetsfristen.  

9. Ved usikkerhet, komplikasjoner eller spørsmål – ikke nøl med å ta kontakt med Drammens Handelskammer. Toril Berg Van Putten som er NMF sin kontaktperson i Handelskammeret er tilgjengelig alle hverdager mellom 09.00-15.00. E-post: post@nfdr.no Telefon: 32 26 42 10

Last ned bestillingsskjema, og send til post@nfdr.no. Merk eposten “Carnet-søknad NMF”.

[docsmini tag=”ata-carnet”]

Skroll til toppen