Stevnelederkurs
Dette kurset dekker det teoretiske grunnlaget for utdannelsen som stevneleder (for båt også benevnt som OOD). Etter gjennomført kurs kreves det at man deltar under opplæring på konkurranser før grenvis lisens utstedes. Dette kurset er felles for alle grener, men kurset holdes separat for henholdsvis båt eller motorsykkel/snøscooter. Kompetansen skiller på hvilken kurstype man har deltatt på, og dermed også kan få lisens for. Kurset er av 16 timers varighet. Man må delta på hele kurset for å få godkjent gjennomføring.
For å få stevnelederlisens innen motorsykkel eller snøscooter kreves det at man har deltatt under opplæring på minst to konkurranser i aktuell gren etter gjennomført teorikurs. For båt gjelder det at man må delta på minst tre konkurranser i aktuell gren etter gjennomført kurs. Man må delta i alle stevneleders gjøremål, inkludert forberedende arbeide, inspeksjon av bane/løype og deltakelse i jurymøter. Man kan delta som ren gjest under opplæring, eller man kan kombinere opplæringen med å være assisterende stevneleder eller andre, ikke lisenspliktige funksjoner som lar seg kombinere med opplæringen.
Utvidelse til flere grener krever praksis i hver enkelt gren. Praksis i én gren kan i enkelte tilfeller også godkjennes for andre grener med veldig lik gjennomføringsform.
Konkurransens stevneleder er sammen med juryleder ansvarlig for opplæringen, og godkjent praksis dokumenteres ved å anføre i stevnerapporten at opplæring har funnet sted. Man må selv søke NMF på fastsatt skjema for å få utstedt lisens (skjema vedlagt til høyre).
For snøscooterdrag kreves også at man har gjennomført dragspeskurs før man kan få lisens.
Kompetansen blir tilgjengelig på MinIdrett og har 99 års gyldighet i etterkant av kursgjennomføring. Når praksis er gjennomført må dere søke om selve funksjonærlisensen, stevnelederlisens i den gren lisensen skal gjelde for.
Krav til forkunnskap
Gjennomført og bestått sikkerhetslederkurs og/eller aktivitetslederkurs for motorsport.
Det er ønskelig at man har erfaring fra konkurranser. Erfaring som utøver eller ledsager for utøver er også en fordel.
Oppdatering av kompetanse
Funksjonærkompetansen er gyldig i en bestemt treårsperiode. Tok du funksjonærutdannelsen din i en tidligere treårsperiode, må du for å få gyldig kompetanse i inneværende treårsperiode, gjennomføre E-læringskurset Oppdaterginskurs stevne- og jurylederkompetanse. For eksempel: gjennomførte du funksjonærutdanningen din periodne 2018-2020, må du oppdatere denne kompetansen for å kunne være funksjonær i perioden 2021-2023. Dette kan gjøres når som helst i perioden, men man kan ikke stille som funksjonær inntil man har gjennomført E-lærekurset. E-læringskurset finner du her: Ekurs.nif.no