X-trial på NM-veka 2018

Første konkurranse innen motorsport på NM-veka er unnagjort, og for en dag det ble.

Foto: Rune Helliesen

På Ruten i Sandnes var det i går klart for det som NM-veka kaller motorsportens svar på akrobatikk. Nemlig X-trial. Riska Motorsykkelklubb, med Martin Haga i spissen, har sammen med hele trialNorge stått på i månedsvis for nettopp denne dagen.

Været ville ikke samarbeide, og regnet førte til glatte hinder og vanskelige forhold, men det la ingen demper på konkurransen. Det var spenning, publikum, jevne konkurranser, og ikke minst – NRK1 sendte alle finalene, samt herrenes semifinale live i Norges første direktesendte trialkonkurranse.

Det var ikke tvil i hvem som var publikumsfavorittene på hjemmebane på Ruten i går, og de innfridde så til de grader. To av gullene gikk til Riska – Sondre «Gekko» Haga og Mats Nilsen, mens det siste gikk til  Huldeborg Barkved og Valuali, et lite steinkast unna. 

Sondre “Gekko” Haga hadde den sterkeste applausen i ryggen hele dagen. Etter en overbevisende prestasjon var det klart og tydelig at Gekko-Haga hadde gjort seg fortjent sin nye tittel som norgesmester.

«Nå er jeg best i Norge på X-Trial. Det gikk akkurat som jeg håpte. Deilig. Sjeldent å kunne kjøre trial foran et så stort publikum, og her var det helt fantastisk å se så mange oppmøtte», sier Haga.

Haga skal videre til nordisk mesterskap i Ale i Sverige neste helg. Her blir konkurransen tett mellom Haga, Håkon Pedersen og Ib Vegard Andersen som dannet pallen i dag.
«Det kommer til å stå mellom oss tre. Meg, Ib og Håkon er best i Norden. Og nå er selvtilliten på topp.»

Fornøyde
Mats Nilsen fra Sandnes ble beste junior i sin første X-Trial-konkurranse, men han imponerte også med en syvendeplass i seniorklassen. 

«Det gikk veldig bra, er veldig fornøyd med dagen. Regnet førte til en del straffepoeng da det ble veldig glatt. Var jo også veldig gøy å få kjøre trial på TV», sier Nilsen.

Blant jentene var det Huldebor Barkved som taklet det utfordrende været best. Hun tok gullet foran Ingveig Håkonsen og Maddie Hoover på hhv andre og tredjeplass. Huldeborg var veldig fornøyd etter seieren. «Dette øker motivasjonen min, og det er veldig stas å vinne på hjemmebane. Nå ser jeg fremover mot lag.-VM og andre konkurranser», sier Huldeborg.

Under medaljeseremonien ble blomster utlevert av ordfører i Sandnes, Stanley Wirak og president i NMF, Per Velde.

«Har sett litt på trial før. Det er veldig viktig for miljøet både på Riska og i resten av byen. Dette gode miljøet får jo helt klart resultater når man ser at vi vinner både senior og junior blant herrene i dag, sier Wirak»

Wirak tror det kan bli X-Trial på Ruten igjen til neste år.
«NM-veka har så langt jeg ser vært en stor suksess og neste år blir det sikkert enda bedre. Har ikke fått noe garantert skriftlig enda, men har forstått at det skal bli likt til
neste år. Og Ruten er en glimrende plass for sånt som dette,» sier Wirak videre.

Utøverne fikk også kjenne litt på «kjendislivet» da de stilte opp for selfies og autografer mellom finalene. Det var lang kø av barn og ungdom som ville ha bilder sammen med de.

Har du lyst å se mer av de flotte trialutøverne våre? De 10 første minuttene fra kveldssendingen til NRK i går var viet til trial. Det kan du se HER

Vi er utrolig stolte av utøverne og sporten, og NM-veka er langt fra over for motorsporten. På lørdag braker det løs igjen med speedcross på Bybergsanden og aquabike i Vågen i Sandnes. Det blir også sendt direkte på NRK1. Så det er bare å glede seg 🙂