Sondre Haga starter utendørs-VM i Andorra i juni

I helgen starter Sondre «Gekko» Haga VM-serien i X-Trial innendørs i franske Nice. I juni starter utendørs-VM i Andorra, nærmere bestemt 11. og 12. juni. VM utendørs består av totalt 10 løp.

– Utendørs kjører jeg trial 2 som er VMs nest høyeste klasse. Her har jeg som mål å ta pallplasser i hvert løp. Utendørssesongen avsluttes 18. september i italienske Ponte Di Legno, sier han.

– Det blir en lang sesong. Det er viktig at ting fungerer fra start av. Det gjør noe med selvtilliten å komme godt i gang, sier Sondre «Gekko» Haga.

Haga kommer fra Riska i Sandnes og har vært fulltids trialutøver siden høsten 2018. Han bor i Centelles utenfor Barcelona – og trener med flere av verdens beste innen trial der. Mentor og trener Adam Raga i Spania har vunnet VM hele seks ganger. Haga er 1,92 meter på strømpelesten – og er blant de høyeste i verdenseliten.

– Jeg har vært heldig som har fått og får trene med Adam Raga. Han er en av superstjernene innen trial, med sine seks VM-gull og fremdeles blant de to beste i verden som 40-åring. Det er inspirerende å trene med ham. Det å få trene blant verdens beste er selvsagt noe jeg må utnytte. Det er gøy å utvikle seg, sier 22-åringen.

Sondre «Gekko» Haga startet med såkalt «bike trial» allerede i syvårsalderen. Året etter var han i gang med trial på motorsykkel, og som 13-åring vant han en runde i EM Youth International i Oslo.

– Ja, jeg var tidlig i gang – og jeg har gått gradene innen trial. De siste årene har jeg fått mye igjen for all treningen som jeg har lagt ned. Og jeg har stor tro på at den positive utviklingen fortsetter i 2022, sier han.

I 2021-sesongen ble det EM-gull på Sondre Haga samt gull i International Thropy for lag. Han vant NM i X-Trial i fjor samt NM utendørs. Det ble også førsteplass totalt i NorgesCupen og femteplass sammenlagt i VM i trial 2. Men nå er det X-Trial og ypperste VM-klasse som gjelder.

– Jeg lærte mye i fjor – og det skal jeg ta med meg til årets sesong. Det gjelder å ta med seg erfaringen – samt ikke minst lære av de feil man gjør. For jeg gjør feil, men jeg skal lære av samtlige av dem, sier Sondre «Gekko» Haga.

Han har i dag kontrakt med fabrikkteamet til det italienske motorsykkelmerket Beta.

BILDETEKST:

KLAR FOR VM: Sondre «Gekko» Haga satser alt på VM i 2022. Foto: Rune Helliesen.