Snøscootereliten samlet på Folgefonna

Landslaget og Team Norway i snøscootercross har deltatt på et prøveprosjekt, med snowcross på isbreen på Folgefonna.

Etter mange års arbeid fikk landslaget i snøscootercross ja til kjøresamling på toppen av isbreen Folgefonna. Fra 12. til 15. november varte samlingen.

-Dette er en milepæl for landslaget. Utøverne har vært igjennom en løpsfattig 2020-sesong. Det har vært vanskelig med gjennomføringer av covid-19-samlinger gjennom sommeren, skriver landslagstrener Pål Grøtte.

Vintersnø lar vente på seg i lavlandet som Oppdal og Alta. Frustrerte utøvere fikk en gladmelding da landslaget inviterte sist uke til snøsamling på Folgefonn. Kjøreavstand fra Alta er 2.200 km og 10 timer fra Oppdal en vei. 

På Folgefonna på prøve. Foto: privat.

-Tre utøvere var med på prøveprosjektet i samarbeid med aktører på sommerski-sentret, som har stengt ned anlegget for vinteren. Dette fordi værforholdene ikke tillater åpning for besøkende, skriver Pål Grøtte. 

Grøtte skriver at det ikke er lett å planlegge kjøring på en slik samling.

-Usikkerhet da været kan endres på under 10 minutter gjør planlegging svært uforutsigbart. Og dette medfører også en stor risiko for oss som står ansvarlig for samlingen. Vi har personell fra skisenteret som veileder oss daglig – da det kan oppstå store sprekker i breen over natten, eller veien opp til anlegget som ligger på 1300 meter over havet ikke er kjørbar med bil, skriver Grøtte.

Det har vært klare målsettinger med samlingen.

-Målet var å få et samarbeid med skisenteret for framtiden, der tillit og respekt vil være hovedmomenter.  Vintersesongen for snøscooter er veldig kort. Normal oppstart er desember, og siste løp medio april. Med et samarbeid vil vi kunne starte sesongen i august, dette vil gi våre utøvere et enormt fortrinn som mange vil misunne oss, skriver Grøtte.  

Nå satser han på mer samspill og flere samlinger.

-Med et samarbeid vil vi kunne starte sesongen tidligere, og dette vil gi oss muligheten til å toppe vår satsning. Våre beste utøvere innen snøscootercross har opp mot 200 timer på scootersetet gjennom sesongen. Kanskje ytterligere 50-100 timer før sesongstart vil gi Norges utøvere forsprang på eliten i USA og Europa, skriver Grøtte. 

Se kort video fra samlingen: