Råd fra medisinsk utvalg (MU) nr. 2 2019

Informasjon og råd fra medisinsk utvalg (MU)

Råd fra medisinsk utvalg (MU) nr. 2  2019     

Sommersesongen er i gang og MU vil påny bidra til å senke skadefrekvensen. Den øker fortsatt, spes. innenfor MX  og roadracing, mens enduro og trial er stabil.

Noen av oss har vært på Europeen safety meeting MX i Stockholm og lært mye. NMF ønsker forskning på MX skader, og vi har derfor startet samarbeid med Senter for Idrettsskadeforskning på Olympiatoppen. Siden de fleste skader i MX skjer rundt høye hopp (60-75%) vil vi fokusere på disse skadene og vil få sendt ut spørreskjemaer slik at alle slike skadde førere kan gi oss alle detaljer om sin skade, gjerne også fra trening der 90% av dissse skadene skjer. Skjemaet er på engelsk p.g.a. internasj. samarbeid (nordiske motorsportforbund), men norsk oversettelse er laget og fyll gjerne ut på norsk.

Mange i Stockholm tok til orde for at også flaggvakter bør bruke hjelm. De fleste har vel en sykkel- eller slalåmhjelm hjemme som kan medtas til slike oppdrag. Sikkerhet er viktig.
Ellers kan det virke som om fall ved nedslag etter hopp er det mest vanlige. Altfor ofte ender den skadde som et slags «speilegg» i kjørebanen og blir lett påkjørt. Tror MX må se litt på fallteknikk i andre idrettsgrener, f.eks. judo, der motslag med underarm og flat hand tar av mye av trykket fra tyngdekraften. Om fører da i tillegg krøller seg sammen som en gummiball og «triller» raskt ut av kjørebanen, kan mye være reddet. Fallskjermhoppere o.a. militære er flinke til dette. Lander en sykkel på 100 kg + fører på en av dine kroppsdeler, kommer det til å gjøre vondt.

Ellers oppfordres påny til oppgradering av verneutstyret. Sjekk spesielt at lengden på ryggskjoldet er lang nok. Nakkekrage er fortsatt under diskusjon i hele Europa, hard el. myk, vi har mest tro på den myke som er til å leve med under kjøring.

Flere har etterlyst MX på  plass i oversikten hos  www.skadefri.no. Motorsport er ikke med fordi Olympiatoppen finansieres av IOC som vil ha alt på olympiske grener. Inntil videre får

MX o.a. sjekke siden om sykkelskader som ikke er langt unna våre skader. Studer PRICE m.m.