Pallplass i VM

Tobias Munthe-Kaas fra Nesodden tok søndag sin første pallplass under VM-runden i Formel 2, båtsportens nest største klasse. Etter tøff kvalifisering og femti runder rundt banen i indre Tønsberg havn, tok han andreplassen bak italieneren Alberto Comparato.

Tekst: Stine Engelstad

Denne helgen var verdenseliten i internasjonal båtsport samlet i Tønsberg for tredje VM-runde denne sesongen. 29 team fra 17 nasjoner var påmeldt, og 18 båter kvalifiserte seg til finalen som gikk foran tusenvis av mennesker på Tønsberg brygge.
­- Å oppnå beste resultat i karrieren, og min første pallplass på hjemmebane i Norge er en fantastisk følelse, sier Tobias, som etter mange år i idretten endelig fikk bære det norske flagget på pallen. – Det er klart det er ekstra spesielt å oppnå dette foran familie, venner og sponsorer etter tøff kamp, og et langt og innholdsrikt race, fortsetter han.

Allerede fredag tok han tredjeplassen under det som kalles «Match race», en utslagskonkurranse hvor man kjører mot hverandre til vinneren står. Det var en god indikasjon på at teamet var godt forberedt før søndagens Grand Prix, og viktige VM-poeng. Også lørdagen viste Tobias muskler da det var tid for kvalifisering. Fordi banen kun er godkjent for 18 båter samtidig måtte de 29 teamene konkurrere om beste rundetid under tre kvalifiseringsrunder lørdag. De to første kvalifiseringene gikk bra, med topp 3 plassering i begge rundene, men med en feil på siste kvalifisering fikk han femte beste tid, og dermed femte startspor på bryggen for finalen.

– Vi viste gjennom treninger og kvalifisering at vi var raske denne helgen, så femte startspor var litt skuffende må jeg innrømme, sier Tobias. – Da er det ekstra viktig å nullstille seg mentalt, og sørge for en god start i selve løpet, fortsetter Tobias som hadde beste startspor under løpet i Tønsberg i fjor. Da krasjet han imidlertid midt i løpet, på banen som er en av verdensmesterskapets mest utfordrende baner.

Spektakulær finale
Det var to norske utøvere som kvalifiserte seg, og fikk plass blant de 18 som skulle kjøre finale. Da Frode Sundsdal var involvert i en krasj rundt første sving, og måtte bryte løpet, var Tobias eneste norske igjen i startfeltet. Og med en veldig god start var han raskt oppe i tredje posisjon, før han igjen klatret en plass. Bak han lå en russer og jaget i femti runder, men kunne ikke gjøre noe med nordmannen som virkelig viste seg frem foran et jublende publikum i Tønsberg sentrum. Med seg på radioen hadde han Formel 1-kjøreren fra Sandefjord, Marit Strømøy, som ga vital informasjon til Tobias under løpet.

Gratulasjoner fra idrettspresidenten
President i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt, og president i Norges Motorsportforbund Per Velde var sammen med andre prominente gjester i Tønsberg for å overvære søndagens finale. Før start tok de begge en prat med Tobias, som ønsket han lykke til på hjemmebane. Idrettspresidenten gratulerte Tobias med andreplassen på sin Instagram-profil søndag, og hadde hatt en flott opplevelse under arrangementet til det eneste motorsport-forbundet under Norges Idrettsforbund.

Denne helgen var også flere av sponsorene til teamet på plass som tilskuere. Som et privat team er idrettsutøveren Tobias avhengig av sponsorer for å satse internasjonalt. – Det er svært hyggelig at sponsorene har troen på meg, og det jeg jobber veldig hardt for å få til. Det er spesielt hyggelig at så mange lokale firmaer fra Follo-regionen har valgt å satse på meg, og var tilstede gjennom hele helgen, avslutter han.

Munthe-Kaas ligger nå på andreplass sammenlagt i VM før de to siste rundene som skal gå i Portugal og Sri Lanka senere i år.

Nå venter Europamesterskapet
Allerede 17-19. august skal Tobias til Zarasai i Litauen for europamesterskapet i Formel 2. EM kjøres kun over èn runde, og årets mester skal kåres den helgen. Med et fantastisk løp i Tønsberg, og foreløpig andreplass sammenlagt i verdensmesterskapet, er teamet optimistisk foran løpet.