Ordførere på elektrisk i Jevnaker

Onsdag 25. januar hadde Norges Motorsportforbund, ved bærekraftsrådgiver Dag Skaug og kommunikasjonsrådgiver Victoria Hoseth, invitert de to gode naboene fra Ringerike og Jevnaker, Kirsten Orebråten og Morten Lafton, på besøk til Jevnaker Motorklubb på Bergermoen. Der skulle de to ordførerne få prøve elektriske snøsykler.

Selv om de begge har «lappen» for motorsykkel så krever det litt øvelse. Den lille scooteren har en maks fart på 42 km/t, og som følge av strenge nasjonale regler for motorisert ferdsel var det naturlig å legge testen til snowcrossarenaen hos Jevnaker MK.

– Vi i Norges Motorsportforbund er en del av den norske idrettsbevegelsen og er svært opptatt av å vise fram nyheter som kommer inne elektrisk motorsport, forteller Skaug.

– I lang tid har motorsport blitt sett på som en støyende, forurensende aktivitet for spesielt interesserte, men nå ser vi muligheter for på nytt å bli invitert inn i varmen, sier Skaug.

I norsk sammenheng er motorsport faktisk større enn ishockey. Motorsporten tiltrekker seg barn og unge som ønsker noe annet enn ski, håndball og fotball. Her kan man oppleve mestring og prestasjon uten at man må vinne eller spille på et lag.

– Årsaken til at vi inviterte Orebråten og Lafton hit var nettopp for å fortelle hvilken positiv aktivitet motorsport er. Norges Motorsportforbund ønsker at aktiviteten kan være ett verktøy for inkludering og mestring. Et verktøy som kommuner kan ta i bruk om det er grupper som trenger spenning og utfordringer i kontrollerte former, sier Skaug.

Vi i Norges Motorsportforbund er også opptatt av at man ser verdien av motorsport i en større sammenheng. Helt siden midten av 1800-tallet har motorsport drevet utviklingen av persontransport framover. Få er klar over at da Tomas Parker lagde den første oppladbare el-bilen i 1884 fikk han i oppdrag å elektrifisere London Underground, noe han klarte allerede i 1890.

Derfor håper vi at samfunnet på ny lærer å verdsette det positive bidraget som motorsport kan være.

Det som i hvert fall er sikkert at ordfører Morten Lafton satte pris på å utforske banen og trassene hos Jevnaker MK.

– Det er akkurat som å kjøre motorsykkel, forteller en ordfører, med stort smil.

– Jeg har lappen på motorsykkel jeg og, men det er så lenge siden jeg har kjørt, forteller Kirsten Orebråten .

– Du må bare…, så hørte vi ikke mer, idet Lafton suste av sted og til og med presterte et lite hopp med den elektriske nyvinningen.

For Jevnaker MK var dette besøket preget av litt lavere fart enn de ellers er vant til. Her benyttes kveldene med snø til Snowcross med snøscooter, en aktivitet fylt av hopp, fart og snø.