Olympiatoppen + Snowcross = Stipendutøvere

Vi her i NMF er utrolig stolte av å kunne avsløre at vi nå har to vinterstipendutøvere på Olympiatoppen :)

Elias Ishoel som allerede var på stipend fra Olympiatoppen har blitt tildelt U-stipend for kommende sesong. Men ikke nok med det. Vi har enda en snowcrossutøver på stipend denne sesongen. Nemlig Malene Trosten Andersen på B-stipend. 

Både Malene og Elias er i toppen i snowcross nasjonalt og internasjonalt, og begge to kjører i den amerikanske Amsoil-serien. Forrige sesong ble Malene nummer to sammenlagt, noe som er veldig imponerende. Elias var ute med skader i deler av sesongen, men imponerte når han deltok.

Dette er fantastisk for snowcrossen og hele motorsportmiljøet. Malene og Elias kan være utrolig stolte av seg selv, og sportssjef Tommy Rovelstad kan veldig fornøyd konstantere at hard jobbing og ståpåvilje virkelig har gitt resultater ved at vi nå til sammen har fem stipendutøvere (sommeridrettsutøverne som er Stian Schjetlein (B-stipend), Ingveig Håkonsen (U-stipend) og Daniel Andersen (U-stipend) ) For tre år siden hadde vi ingen på stipend, det sier litt om hvor bra dette er.

Jeg er meget fornøyd og stolt av det samarbeidet vi har opparbeidet med Olympiatoppen som har gitt så gode resultater på så kort tid. Olympiatoppen har fått opp øynene for den utrolig gode jobben og ikke minst resultater som flere av utøverne våre har, og det er nå viktig at vi fortsetter dette arbeidet både med grenene og som enkeltutøvere. Dette er en skikkelig motivasjon for de unge fremadstormende utøverne som nå ser at det å gjøre en god, systematisk jobb med høy kvalitet skaper resultater som idrettsnorge og Olympiatoppen legger merke til, sier sportssjef Tommy Rovelstad

Videre sier Tommy at for oss i Norges Motorsportforbund viser dette at den jobben som legges ned i Motorsportakademiet er viktig for forbundet. Vi har gode støtteapparat og fagpersoner som bidrar til at grener og utøvere får det lille ekstra løftet. Olympiatoppen ser her at det jobbes på elitenivået i forbundet vårt, som igjen vises med prestasjoner og at de derfor ønsker å bidra inn i et slikt arbeid.

Nå er det viktig at de fem utøverne som er stipendutøvere hos Olympiatoppen fortsetter det gode arbeidet og bruker den unike muligheten de har fått til å løfte seg opp og utvikle seg videre for å nå sine mål. De er nå NMF sitt ansikt utad inn mot idretts Norge og ut i samfunnet generelt. Men det er ikke bare de som er stipendutøvere som har muligheten til å benytte seg av Olympiatoppen. Både på testing, trening, lege etc. Men det krever at man er tilknyttet MA. Dette viser hvor viktig Motorsportakademiet, og jobben sportssjef Tommy Rovelstad gjør, er.

Som mange vet skal NMF representeres med tre idretter under NM-veka i august. Alle tre grenene får direktesendt TV-tid på NRK. Dette viser at sporten vår er i ferd med å få oppmerksomhet. Det planlegges også en vinterversjon av NM-veka i 2020, og snowcross er allerede blitt nevnt som en gren da.

Vi spurte Malene og Elias hva dette betyr for de, og hva Motorsportakademiet har betydd for deres karriere.

Elias sier at han er glad for at Olympiatoppen fortsatt vil hjelpe han å nå målene sine. Det hjelper og motiverr han på videre satsing mot målene hans.
I vintersporten er det gøy at det kommer inn noe med motor sammen med alle skiene der, sier Elias. Han sier videre at Motorsportakademiet med Tommy i spissen har vært til god hjelp og støtte. Det har vært godt å ha med seg de på veien.

Malene som er ny som stipendutøver sier at dette er veldig stort – mye større enn man egentlig kan klare å se for seg. «At akkurat jeg skulle få stipend er veldig kult, jeg har jobbet hardt og så lenge for å nå dette nivået, og jeg og trener Camilla har lagt ned utrolig mye tid. Så å få det her er helt sykt», sier Malene. Videre påpeker hun at det faktum at snowcross nå har to utøvere på stipend er helt vilt. Det er fantastisk at Olympiatoppen har åpnet øynene og ser hva sporten vår egentlig dreier seg om, og at den kan stilles på like linje med andre toppidretter.

Om Motorsportakademiet, og spesielt sportssjefen har hun bare godord.
«For meg har MA og Tommy betydd ganske mye. Tommy har stått meg støtt i ryggen siden jeg møtte han i Alta i 2016, og fra da har det bare gått oppover for min del. Det var jo der det egentlig begynte. Tommy møtte en sliten, lei og skadet Malene. Men han så potensiale. Koblet meg med trener Camilla, og vi er jo nå et dream team. Og samtidig har jeg fått den legehjelpen jeg trenger fra OLT.»

Vi håper nå at vi som forbund sammen kan bruke dette til å løfte idrettene og forbundet vårt opp og frem. Vi kan buke eliteutøverne våre til å skape publisitet rundt sporten vår, og samtidig øke rekrutteringen. Toppidrett og breddeidrett må gå sammen hånd i hånd for å synliggjøre grenene våre enda mer. Toppidretten er avhengig av bredde for å få nye kommende stjerner og breddearbeidet er avhengig av toppene for å få sporten vår synlig i media og andre steder. 

Teamwork og samarbeid på tvers i forbundet vårt vil kunne løfte oss til nye høyder, og vi fortsetter arbeidet med å få enda flere utøvere på stipend hos Olympiatoppen. 

Fakta:
Olympiatoppen er den instansen som har ansvaret og kompetansen for toppidretten i norsk idrett. De har kontakten og dialogen inn mot særforbundene som igjen introduserer eller søker inn landslag eller enkeltutøvere. Hos NMF er det sportssjefen som sitter på dette ansvaret.

Stipender fra Olympiatoppen fordeles utifra følgende kriterier:

B-stipend: 
Stipendet kan etter nærmere vurdering tildeles utøvere som presterer nært opp til kravene for A-stipend i sin idrett gjennom:
-Sterke plasseringer i OL, PL og VM
-Særdeles gode resultater i EM og verdenscup, eller i konkurranser på tilsvarende nivå

Utviklingsstipend: 
Stipendet kan etter nærmere vurdering gis til unge utøvere under 24 år som gjennom god resultatutvikling i internasjonale mesterskap og konkurranser viser at muligheten for å nå verdenstoppen i sin idrett er stor.