Nyttårscrossen – Årets første scootercrossløp

Alta Motorsportklubb har arrangert Nyttårscrossen, årets første scootercrossløp på norsk jord, hvert år siden slutten av 80-tallet. Et kjent og kjært arrangement på Kvenvikmoen.

– Nesten hvert år, for noen hull har det nok vært, for eksempel under korona, sier stevneleder Tore Grøtte.

Tore Grøtte

Nyttårscrossen har blitt et viktig arrangement. Det er sesongens første løp og er derfor den første muligheten til å konkurrere mot andre klubber i regionen, og det er utøvernes første mulighet til å sjekke om grunntreningen er på plass.

– Nye scootere skal testes og vi får se om de har gjort forarbeidet som må til for å kunne hevde seg i konkurranse, sier Tore.

Løpet er åpent for alle som kjører scootercross og i de siste årene har det vært en overvekt av kjørere i de yngre klassene, noe som lover godt for rekrutteringen i sporten. Mange bruker dette løpet som en test før store løp som Arctic Cat Cup i Sverige. Banens oppbygging tilpasses etter snømengden på banen og i området. Det gjør at størrelsen på banen varierer noe fra år til år, og i år blir det en kortere men mer intens bane.

Nyttårscrossens og Alta MSKs historie

– På 80-tallet var det opp mot 1500 publikummere på løpene, og det var utrolig populært. Det ble arrangert kjendisløp med deltagere fra lokalsamfunnet og det ble invitert gjester. Blant andre så har Martin Schanke vært med og kjørt scootercross, men han var nok en bedre rallycrosskjører, forteller Tore.

Alta MSK/NMK Alta er en klubb som favner bredt innen motorsport. Klubben har både motocross, scootercross, supermotard, snøscooterdrag, treningsbane for enduro, bilcross, go-kart og flystripe for RC-fly på sitt anlegg. I 2023 står klubben som arrangør for NM i motocross, noe de gleder seg veldig til.

– Vi har ikke arrangert NM i motorcross siden Supercross NM i 1993. Klubben har på scootercross-siden arrangert flere NM, Nordisk mesterskap, EM og VM, så vi er en klubb med lang erfaring med store mesterskap.

Alta MSK (tidligere Alta Snøscooterklubb) feiret i 2022 sitt 40-årsjubileum som klubb.

– Dette ble markert med en stor fest med «talkshow» der Jan «Jannis» Kristoffersen kom som en overraskelses gjest. Jannis kjørte det første motocross løpet klubben arrangerte i 1987, avslutter Tore Grøtte.

Nyttårscrossen 2023 – 14. januar

Mer informasjon om arrangementet og påmelding her.

Foto: Tore Grøtte og Alta MSK