NM Large Scale på Klepp

Helgen 16 – 18 August arrangerte KleppRC klubb Norges Mesterskap i 1/5 Large Scale radiostyrt bil.

Værmeldingene spådde på forhånd et svært variabelt vær gjennom hele helgen, og variabelt ble det! Alt fra strålende sol til torden og styrtregne, som satte sitt preg på kjøreforholdene for utøverne, men det klarte aldri å endre på en positiv og flott stemning gjennom hele helgen!

Lørdagen startet med regn og våt bane som gjorde at det ble liten mulighet for trening og dertil justering av set-up på bilene. Dette er svært tekniske biler, og for å kunne få en mulighet til å prestere må oppsettet justeres i forhold til underlaget og grepet. Det tørket opp på ettermiddagen og vi fikk en tidstrening på tørt føre før de to første kvalifiseringsrundene skulle avvikles.

Ettermiddagen ble avsluttet med Håvard Gulliksen, Sindre Undheim og Marius Hetland på de tre øverste plassene i rankingen for finaler. Flott kjøring av alle førere og mange forbedret seg før lørdagens kjøring var over. Imponerende å se at til tross for stort spenn i utstyr og erfaring mellom de beste og de med mindre erfaring, så var det ikke et eneste problem med gi plass eller vente litt under kjøringen. Imponerende og helt i tråd med god sportsånd.

Søndag opprant med sol, tørr bane og fritrening etterfulgt av de 2 siste kvalifiseringsrundene. Været holdt seg fint og på tørt underlag klarte Håvard Gulliksen å få TQ etter endt kvalifisering, som gir direkte plass i finalen.

Superpole ble så kjørt, det innebærer at 4 beste på listen etter vinneren av kvalifisering kjører om en siste direkteplass i finalen.

Mørke skyer hadde trukket inn over anlegget og det ble et voldsomt værskifte. Lyn, torden og etterhvert regn i store mengder skapte utfordringer for utøverne. Hektisk aktivitet for å endre på bilenes oppsett, sikre elektronikk mot vann og finne frem regndekk.  Dette mestret Marius Hetland best og sikret seg seieren i superpole og med det direkte finaleplass.

Semifinale om de resterende 8 finaleplassene gikk også på våt bane. Sindre Undheim vant denne og fikk med det 3dje startspor i finalen. I semifinalen fikk vi igjen se en mesterlig kjøring av mer uerfarne førere på ekstremt vanskelige forhold. Helgens mest uheldige var Fredrik Taksdal som for bare to uker siden kjempet helt i toppen i Norges Cupen på samme bane, fikk problemer med elektronikk og måtte i pit for utbedringer og mistet med det så mye tid at han ikke gikk videre til hoved finalen.

Vi mistet dermed en klar kandidat til å kjempe om Norges Mesterskapstittelen, trist men sånn er motorsport av og til.
Helt frem til minutter før hoved finalen skal kjøres er det full forvirring om hvilket set-up man skal velge. Banen var nesten helt tørr igjen, men mørke skyer var igjen på vei over banen og frenetisk surfing på yr.no gav ingen klare svar. Starten gikk med alle førere på tørrværs oppsett og tørrværs dekk. Håvard Gulliksen ledet ut fra start, tett fulgt av Marius Hetland deretter Sindre Undheim. Etterhvert kom de første dråpene og noen gikk inn tidlig for å skifte til regndekk mens andre ble værende på banen. Det ble aldri mer enn kun dråper og etter en liten stund stoppet det, og de som ennå hadde tørrværsdekk var de heldige denne gang.

Håvard Gulliksen ledet fra start til mål og ble med det Norgesmester 2019, gratulerer!

Marius Hetland tok andreplassen fulgt av Sindre Undheim på tredje.

Det ble vist flott kjøring av alle førere og det er flere av de som kommer til å puste de mer etablerte i nakken fremover! 

Til seiersseremonien hadde KleppRC klubb fått storfint besøk av Ordfører i Klepp, Ane Mari Braut Nese. Hun delte ut premier og kastet glans over arrangementet, tusen takk til henne.

Som Juryleder og med brennende engasjement for RC sporten som fullverdig idrett, benyttet jeg muligheten til å forklare for Ordføreren hvor godt arbeide RC sporten gjør på landsbasis og hvilke verdier vi forfekter. Her er det rom for alle aldre, alle sosiale statuser, kjønn og etnisistet. I RC miljøet stiller alle på lik jinje.

KleppRC klubb gjennomførte arrangementet på best mulig måte, honnør også til alle deltakere og publikum som gjorde dette til ett flott Norges Mesterskap!

Og igjen gratulerer til Norges Mester Håvard Gulliksen, en virkelig verdig vinner som var best hele helgen.

Juryleder, Finn O. Aasen