Nærmer seg et nytt nasjonalt toppidrettssenter

Mer toppidrett i sikte!

Mulighetsskissen som danner grunnlaget for valg av utbyggingskonsept for nytt nasjonalt toppidrettssenter er ferdig, skriver NIF.

Nå håper toppidrettssjef Tore Øvrebø på grønt lys fra idrettsstyret og styret ved Norges idrettshøgskole. – Får vi finansieringen på plass kan senteret stå ferdig i 2023, sier toppidrettssjefen til NIFs nettsted.

Idrettsstyret besluttet våren 2019 å utrede utbygging av et nytt nasjonalt toppidrettssenter med en mulighetsstudie etter at regjeringen bevilget 3 millioner kroner til arbeidet. Nå er konklusjonen klar. Et nytt senter vil bli på 11.600 kvadratmeter og innbefatte nye utendørsanlegg (stadion, isflate, tennisbaner m.m). Senteret vil koste en tredjedel av det opprinnelige prosjektet Campus Sognsvann.

– Prislappen for selve toppidrettssenteret ligger på ca 460-525 millioner kroner. Kostnadsnivået vi ligger på nå gjør det mye mer sannsynlig å få det realisert, sier Øvrebø til NIFs nettsted.

Signalene fra både idretten og politikerne er positive.
– Vi har fått positive signaler fra Kulturdepartementet og ikke minst Norges idrettshøgskole, som er både samarbeidspartner og tomteeier. Noen særforbund som ønsket seg store spesialflater kan bli litt skuffet, men det vi kan si, er at senteret vil gi betydelig større muligheter enn dagens senter gir, sier Øvrebø.

Les mulighetsstudien – skisseprosjekt

Kapasiteten er sprengt – for lengst
Bakgrunnen for at Norge trenger et nytt nasjonalt toppidrettssenter er at Olympiatoppen er sprengt. Treningsforholdene er under enhver kritikk. I tillegg er det svært dårlig plass til helsepersonell, Antidoping Norge klager på forholdene, kantinekapasiteten er sprengt, garderobeforholdene er dårlige og enkelte særforbund leter etter nye steder å trene.


– Anlegget og arbeidsplassen vår har blitt en hemsko for utvikling av trening i internasjonal toppklasse. Attraktiviteten som treningssenter for utøvere og trenere, og som arbeidsplass for svært mange bare fortsetter å synke. Vedlikeholdskostnadene øker, og vi beveger oss sakte, men sikkert, inn i en krise. Dessuten har vi en treningshall, Olympiahallen, som kun er midlertidig, sier Øvrebø.