Mathias Pollestad er europamester i speedway 85cc

En ny stor helg for norsk speedway er avsluttet.

Tekst: Henning Sveen
Photo artikkelbilde: Martina Stahl Photography

I danske Skærbæk gjorde 85cc-klassen opp om Europamester-tittelen. Norge stilte med tre førere: Mathias Pollestad, Thomas Biensø og Bjørn-Olav Omdal. Jesper Våland måtte melde avbud pga skade. Lørdagens semifinaler ble først utsatt i mange timer, og deretter sterkt amputert pga kraftig regnvær. For å rekke å bli ferdige med begge semifinalene ble de kortet ned til tre runder (12 heat). I SF1 kjørte Bjørn-Olav Omdal. Det ble tøft for Grenlandsføreren i selskap med blant annet fersk verdensmester Blödorn fra Tyskland og han ender med 0 poeng etter 3 kjørte heat.
I SF2 hadde Norge to førere. Størst spenning var knyttet til Mathias Pollestad, som ble nr 2 i EM 2017 og nr 3 VM 2018, men man håpet også at Thomas Biensø skulle få fulltreff og være med å prege semifinalen. Mathias tok kommandoen i SF2 med en gang og endte opp på 8 av 9 mulige poeng. Thomas fikk ikke fulltreff og endte på 2 poeng. Mathias sine 8 poeng holdt til 2.plass i SF2.

Søndagens finale skulle igjen gå med en norsk fører. Finalen ble en spennende affære der alle de beste mistet poeng til hverandre. Etter 20 heat har Mathias 14 poeng etter 4 heatseire og en 2.plass. Det skulle vise seg at det var nok til å holde både nybakt verdensmester Blödorn og de andre sterke konkurrentene bak seg. En historisk dag for norsk speedway – vi har fått en Europamester! Gratulerer, Mathias!
1. Mathias Pollestad, Norge (Elgane MSK) – 14 (3,3,3,2,3)
2. Norick Blödorn, Tyskland – 13 (2,3,3,2,3)
3. Jesper Knudsen, Danmark – 12 (3,2,3,3,1)

På hjemlige baner var det lørdagens NM individuelt som var helgens store happening. Stevnet ble avholdt på Lunner, der arrangøren hadde gjort en fremragende jobb med banen etter fredagens nedbør. Pga et forfall ble det 15 førere til start. NM samler både toppen og bredden i norsk speedway, alderspredningen er stor og humøret og stemningen er god. Det ble kjørt mange gode heat og det er gledelig at tre 16-åringer, Espen Sola, Iver Sveen og Therese Smith, er med på å sette sitt preg på stevnet. Som ventet var det Elgane-duoen Lasse Fredriksen og Glenn Moi og hjemmefører Truls Kamhaug som plukket flest poeng i innledningskjøringa og de kjørte seg greit til finale sammen med Jarle Skjæveland fra Kristiansand. Finalen ble et kjempeheat der Fredriksen og Moi kjempet om seieren helt frem til målpassering. Moi ledet lenge, men ble passert når det gjenstod vel en runde. Den ledelsen ga aldri Fredriksen fra seg. Bak Fredriksen og Moi fulgte Kamhaug som nr 3 og Skjæveland som nr 4. Gratulerer til Lasse Fredriksen med NM-tittelen.

1. Lasse Fredriksen, Elganen – 15+3+3 (3,3,3,3,3)
2. Glenn Moi, Elgane – 13+3+2 (3,2,3,2,3)
3. Truls Kamhaug, Oslo – 14+2+1 (2,3,3,3,3)