Ikke mange, men alt for mange nettroll

Generalsekretær Tony Isaksen (bildet) har skrevet et innspill om en problemstilling som han ønsker en effektiv stopper for, under følgende tittel:

Ikke mange, men alt for mange nettroll

Nettroll og mobbere finnes i de fleste miljøer. Dessverre har vi alt for mange av dem innen motorsporten. Men disse ønsker vi å bli kvitt, så raskt som mulig.

Det betyr ikke at det er mange. Egentlig er de få. Likevel er det altfor mange. Svært få personer kan nemlig være veldig så destruktive.

De kan ødelegge veldig mye, ikke minst åpenhet som er grunnleggende for demokratiet vårt, inkludert idrettsdemokratiet. De kan også skape dårligere miljøer – og usikre sådanne.

Det som karakteriserer nettrollene og/eller mobberne er først og fremst manglende folkeskikk, eller nettvett som man også kaller det. De skaper negativitet. De forpester miljøer. De gjør sitt til at andre holder seg unna eller skygger banen. De skremmer bort folk!

Vi får stadig tilbakemeldinger på dette. Mange tør ikke «like» eller legge igjen positive meldinger. De er redde for nettrollene. De er redde for konsekvensene. De ber også nett-redaktøren om å ikke skrive saker eller dele de i SoMe, fordi de er redde for negative kommentarer.

Og det gjelder artikler om unge utøvere. Slikt er bare trist.

Internett er først og fremst en fantastisk kanal for kommunikasjon. Dessverre er det også blitt en kanal for dårlig atferd. Vi i motorsporten plages av dette, men det er ikke bare oss innen idretten det gjelder. 19. oktober var et innslag i NRK Dagsrevyen hvor ledere i Norges Skiforbund fortalte om mobbing og hetsing via nettet. Sånt bør ikke forekomme.

Ikke bare er dette leit for idretten og de det gjelder. Det vil også kunne gjøre det vanskeligere å rekruttere styremedlemmer, frivillige, utøvere med mer. Folk blir skremt – av folk med dårlig atferd!

Derfor tar idretten nå sterkere grep for å bli kvitt problemene, i alle fall redusere de. NIF har nettopp valgt inn medlemmer til etisk råd og påtalenemd. Vi i NMF har gjort nødvendige endringer i våre etiske retningslinjer. Dette er et område vi har fokus på!

Konsekvensene av mobbernes og nettrollenes virksomhet er mange. Det sliter på de som jobber med motorsporten – og de som bruker masse tid og mye engasjement på den. Flere har valgt å hoppe av, eller trekke seg mer eller mindre tilbake.

Vi har de siste to årene bygd opp et nettsted som på det meste har over 20 000 visninger på ukenivå – og med en rekord på rundt 7 500 unike brukere på en uke. Dessuten har vi snaue 5 000 Facebook-følgere.

Når det gjelder nettstedet, er det ingen kommentarfunksjoner. Ideelt hadde det vært bra, men det hadde nok skapt en for stor jobb med å redigere eller kaste innlegg. Nettstedet www.nmfsport.no fungerer godt, med blant annet nyheter fra innland og utland om norske utøvere innen motorsporten. Korte nyheter, i hovedsak om aktiv idrett på et høyt nivå.

Ja, først og fremst er det fremadstormende utøvere i ulike motorsport-disipliner som får fokus. Det er bra. Vi skulle gjerne hatt enda mer oppmerksomhet i redaksjonelle medier. Men det kommer. Vi har nemlig mange unge utøvere som gjør sterke prestasjoner – og som på sikt kan bli store profiler.

Problemet vårt er når vi distribuerer og deler nyheter på Facebook, med mål om å øke trafikken, da vekkes nettrollene til live. Der finner de næring til å skape negativitet.

Og heldigvis er det sjelden slik at man går direkte på utøveren. I stedet er det andre påstander og meninger – som setter utøveren i et flaut lys. Det har vi opplevd flere ganger – og det er flere ganger for mye. Den som er ansvarlig for vårt nettinnhold begynner å bli kraftig lei av disse nettrollene.

«Ungdommen deler – og vi får masse flotte tilbakemeldinger. Det er derimot voksne menn som utgjør problemet». Det sa vår nettredaktør nylig om problemet.

Jeg må dessverre si at jeg begynner å bli svært så lei disse nettrollene. De skaper masse ugang. Dette er ikke ungdommer. Det er først og fremst godt voksne menn.

Jeg skal ikke påstå at dette er et stort generelt problem innen idretten, men vi får med jevne mellomrom nyheter om den slags på diverse nettsteder her til lands. I utgangspunktet burde de sosiale mediene ha forsterket demokratiene våre, enten de er lokale, regionale eller riksdekkende, eller det handler om ulike organisasjoner, slik som idretten er.

Men realiteten flere steder er at demokratiene blir svekket, slik jeg ser det.

For det er nettrollene og mobberne som tar kommandoen – og da skygger et stort antall personer banen. Dermed svekkes deltakelsen, og demokratiet likeså. Det er min erfaring i forhold til nettroll og konsekvenser i så måte.

Så kjære nettroll og andre mobbere. Dere er uønsket som en del av motorsporten. Dere er ikke velkomne hos oss.

Finn i stedet på noe konstruktivt og samfunnsnyttig å gjøre!

Tony Isaksen

Generalsekretær Norges Motorsportforbund

Foto: NMF