Hvordan går det i NM, mon tro?

Anders Hørtvedt med tanker før helgens NM i enduro på Jevnaker.
Anders Hørtvedt med analyser og tanker før helgens NM. Foto: privat.

Tekst: Anders Hørtvedt, kvenna.net

Jeg har foretatt en uhøytidelig rundspørring blant noen av deltagerne i kommende helgs NM på Jevnaker. Jeg fikk ikke tak i alle, så det kan jo hende at noen av dem som står på toppen av pallen på søndag ikke er representert her.

Tanken var å høre hvordan de ser på egne muligheter. Blir det medalje i år?

Denne sesongen er jo ganske spesiell, i og med at det nesten ikke har vært løp i sommer. For dem som ikke var med på Flittig vil kanskje NM være det første løpet hvor de møter de andre toppførerne denne sesongen. De fleste svarer at de har trent godt, og at de føler seg godt forberedt. Men de uttrykker også en usikkerhet, siden det har vært altfor få løp.

Stiller til start under NM: Pål Anders Ullevålseter. Foto: privat.

I veteranklassen er nyheten at Pål Anders Ullevålseter stiller opp der istedenfor i senior. Dette er ikke første året han er gammel nok, men nå tar han steget. Pål Anders må nok finne seg i et favorittstempel i den klassen. Det skal bli artig å se hvordan Gjermund Frostad og de andre raske over 50 år takler den utfordringen.

I seniorklassen er det ganske åpent. Et par «outsidere» er påmeldt, Even Heibye og Eero Remes. Disse er sjeldne å se i norske enduroløp, og jeg er veldig spent på hvilket nivå disse ligger på i forhold til de som vanligvis utgjør startfeltet.

 «Jeg hadde stang inn forrige NM på Jevnaker, men det er en lang vei opp til toppen igjen. Det er gøy med et sterkt startfelt og det blir morsomt å måle seg mot veldig gode sjåfører». Det sier regjerende norgesmester Ib Andersen.

Anders Becker Johansen. Foto: privat

Fjorårets bronsjemedaljevinner Anders Becker Johansen har brukt denne spesielle perioden litt annerledes enn mange av de andre favorittene: «Personlig har jeg brukt denne spesielle sesongen til å få unna en del prosjekter som skal bedre økonomien mot neste års satsing. Så jeg har ofret mye for å gi neste år et bedre utgangspunkt. Men har nå lagt det litt til side, trent godt og lagt ned mye tid opp mot NM». Det sier Anders Becker Johansen.

Dameklassen.  Regjerende norgesmester Irene Askeland hadde en omfattende ryggoperasjon i vinter, med langvarige komplikasjoner. Coronasituasjonen har utsatt rehabilitering og opptrening, så hun er fornøyd bare med å kunne stille til start.

Irene mener Vilde Holt og Mette Fidje er de heteste kandidatene til tittelen.

Vilde Holt kjører NM kommende helg. Foto: privat.

Mette Fidje flyttet til Østlandet og bodde der fram til juni, men pandemi og en skade gjorde at hun ikke fikk så mye ut av dette som håpet.

«Jeg skal gjøre mitt aller beste, jeg har et veldig sterkt ønske om å vinne og jeg vet at jeg har muligheten til å ta gullet hjem om alt går bra. Med som sagt så er det mange flinke og godt trente jenter på startstreken så det blir veldig spennende og en skikkelig fight om den kransen». Det sier Mette Fidje.

Vilde Holt har trent masse med landslaget og stiller til start for å vinne.

«Det er mange meter som skal kjøres i enduro, både vanskelige og lette partier. Med min bakgrunn fra motorcross føler jeg at jeg har en fordel i de lette partiene, mens førere som Mette Fidje som kommer fra trial og regjerende Norgesmester Irene Askeland har både sykkelkontroll og ferdigheter som overgår mine i de vanskelige partiene. Jeg har trent mye enduro den siste tiden og håper at jeg skal kunne være med å kjempe om tittelen». Det sier Vilde Holt.

Juniorklassen er også veldig åpen. Her er det ganske mange som kan kjempe om tittelen. Jeg har spurt noen av dem:

Per Kristian Svensrud blant favorittene. Foto: Livredd.no.

Herman Ask håper på en pallplass.

«Mine hardeste konkurrenter er Kevin Burud, Håkon Nohr, Per Kristian Svensrud og Joachim Jonassen». Det sier Herman Ask.

Per Kristian Svensrud er litt forsiktig med å komme med spådommer.

«På NM kan alt skje! Det er veldig mange jevngode i klassen min nå, så dette blir spennende!». Det sier Per Kristian Svensrud.

Mens Kevin Burud har et lønnlig håp om suksess:

«Jeg kommer til gi mitt beste så får jeg se om det holder til en gullmedalje. Men det skal kjøres og alt kan skje». Det sier Kevin Burud.

Joachim Omby Jonassen har følt at det har vært vanskelig å holde motivasjonen oppe uten noe klart mål å sikte etter. Han har savnet å kjøre løp, men er optimistisk mot NM:

«Jeg har troen på at jeg kan gå av med seieren i min klasse, men konkurransen er jevn og jeg har mange verdige konkurrenter som alle sannsynligvis også ser på seg selv som vinnerkandidat. Jeg vet at det er flere som er sultne på å stikke av med seieren. Når alt kommer til alt og om alt skulle klaffe for alle så har vi nok i hvert fall en 4-5 gode kandidater som alle kan trekke det lengste strået til helgen». Det sier Joachim Omby Jonassen.

Jeg takker for alle bidrag til min uhøytidelige før-NM spørrerunde!

Anders Hørtvedt