Bærekraftsrådgiver i Norges Motorsportforbund, Dag Skaug, skriver:
Tirsdag før påske var jeg invitert til Thorshovdalen Aktivitetshus, en liten oase for aktivitet midt i byen, bare et steinkast fra Sinsenkrysset. Utenfor lå snøen fortsatt som en kappe over landskapet. En skatepark og en del betongelementer for bike-trial venter på vårsol og liv.
Helge Ruden (59 og et halvt) står utenfor og ønsker velkommen. Han er i ferd med å losse av en trialsykkel som trenger litt og omsorg inne på verkstedet. Innenfor møter jeg og en kollega av Helge, Martin Andersen (42). De forteller at aktivitetshuset samler ungdom i alle aldere til åpen garasje tirsdager og torsdager fra 17:00 til 20:00. Da er det mekking og nødvendig vedlikehold av alt fra trial motorsykler, vanlig sykler og til og med en elektrisk sparkesykkel. Hannibal stod bøyd over en demontert 125 kubikk.
– Der lærte du at en motor trenger olje, sier Helge og flirer.
– Ja, jeg gjorde det, sier Hannibal(18) og holder opp et forvridd stempel som har sagt takk for seg. Men dette er noe av det fine, ungdommene lærer å ta vare på og reparere tingene. Hannibal var allerede godt i gang med å skifte til en «ny» motor, godt hjulpet av Helge og kompisene Tarek (19) og Daniel (19).

Aktivitetshuset er et populært tilbud til bydelens ungdom. I tillegg til garasjen er det en liten kinosal, spillerom, kjøkken med langbord til hele gjengen. Huset har og en liten buldrevegg og utstyr til 3d-printing og skiltproduksjon. Helge Ruden forteller hvordan det hele er lagt til rette for læring og mestring. De har til og med utstyr for sandblåsing og pulverlakkering.
I vinter har de vær uke vært i Tryvannskleiva og kjørt slalåm, men nå gleder de seg til å ta turen ned til OMS, Osloungdommens motorsenter ute ved Hvervenbukta for å kjøre trial igjen, det er tross alt det som er hovedinteressen til ungdommen i garasjen.
Khaled (11) fikk oppgaven med å skifte dekk på den en GASGAS 50 kubikker fra ’99. Dekket har klart seg helt siden den gang, kan Helge fortelle. Disse to-takterne fra GASGAS er ideelle for nybegynnere for de de satt på ekstra vekt på svinghjulet og har et eksosanlegg som ikke gir så mye effekt, slik at den ikke kveles så lett om man slipper clutchen litt fort. Det gir en ekstra motivasjon for å holde syklene i god stand.
Enda en bidragsyter, Bjørn Skar Ødegård har dukket opp og hjelper til med reparasjon av en el-sparkesykkel som har fått et tretthetsbrudd i konstruksjonen bak ved drivhjulet. Bjørn(77) er fortsatt i full jobb som psykolog. Han forteller at han er far, bestefar og oldefar i tillegg til at han snart også er utøver i roadracing. Han skal nemlig opp til Vålerbanen om kort tid for å ta utøvelisens. «Hva er det som får deg til å gjøre dette nå», spør jeg.
– Jeg har alltid hatt lyst til å kjøre på bane og så jobber jeg med mennesker, som har problemer med å holde på drømmene sine. Mange av dem tror ikke på noe i det hele tatt. Og så tenkte jeg at hvis ikke jeg tør å gjøre noe med mine drømmer, hvordan skal jeg da kunne snakke med folk som gir opp sine, sier han med tydelig stemme.

– Derfor skal jeg ta roadracing-lisens om en måned, kommer det med et forsiktig, men stolt smil fra den distingverte herren.
Snart skal han utfordre svingene på Vålerbanen.
Utenfor garasjen viser Helge fram området rundt aktivitetshuset.
Skateparken i treverk er mye brukt på sommeren og det samme gjelder betongelementene som bike-trial utøverne bruker.
Jeg spør om ikke dette området hadde vært ideelt for elektriske trialsykler.
– Absolutt. Kanskje vi får økonomi til det i framtiden, sier Helge.
Vi var enige om at dette området ville vært ideelt for å bringe motorsport tilbake der hvor folk bor. Selvfølgelig utslipp- og støyfritt. Det er noe alle kan like.