Flytter til Spania for motorsportdrømmen

Sondre “Gekko” Haga flytter fra Sandnes til Spania for å bo og trene hele neste år. Med tidligere seks ganger verdensmester i trial, Adam Raga, som mentor er målet å bli best i verden.

Tekst: Peder Holtemann
Bilder: Peder Holtemann, Pep Segales, Jordi Tarres

Sondre “Gekko” Haga kom på tolvte plass i sin VM-klasse i år. Han kjører klassen rett under den aller høyeste i verden. Nå skal Haga flytte til Spania og trene med han som kom på andreplass i eliteklasseni år, Adam Raga.

– Dette er uten tvil det beste tilbudet som finnes. Jeg kan ikke takke nei til en mulighet som dette, sier Gekko-Haga.

Eksklusiv klubb
I år er Gekko-Haga den eneste eleven til Raga. Gekko-Haga skal bo og trene sammen med den tidligere verdensmesteren gjennom hele 2019. De skal bo hos Raga i Spania.

Spania er den beste trialnasjonen i verden for øyeblikket. I VM i år var de fem beste utøverne alle fra Spania.
– Jeg blir jo innhylla i trial nå. Alle de jeg kjenner i Spania kjører trial, så dette blir ingen ferie. Og ingen andre i verden får en så god mulighet som denne, sier Gekko-Haga.

Raga har fått flere forespørsler fra folk som vil bli med på opplegget, men han har kun godtatt Gekko-Haga så langt.
– Jeg valgte Gekko-Haga på grunn av hans karakter. Fordi han er interessert i å lære og fordi han har lyst til å konkurrere i verdenstoppen, sier Raga.

Han har tidligere trent med Gekko-Haga i Norge, og sier at han må like den han velger.
– God atmosfære i laget er veldig viktig siden vi jobber veldig tett. De jeg har sagt nei til er folk jeg ikke kommer overens med like godt.

Fotspor
Gekko-Haga vil bli med på Ragas trening. Trening som har gitt Raga seks verdensmestertitler. Trening Raga lærte fra Jordi Tarrés, syv ganger verdensmester i trial. Jordi Tarrés er sjef for TRS Motorcycles, fabrikanten Gekko-Haga og Raga begge kjører for.
– Tarrés hjalp meg å finne ut hva jeg gjorde galt. Under hans vinger ble jeg verdensmester. Nå skal jeg og Gekko-Haga jobbe nært sammen. Det er ekstremt viktig å ha en sterk psyke i trial, men det tar lang tid å trene. Nå vil Gekko-Hagas liv bli trial, og dag for dag vil han bli sterkere mentalt. Til slutt vil han være forberedt for alle situasjoner.

Trå til
Raga sier at han tror nok ikke Gekko-Haga er forberedt på hvor mye trening det kommer til å bli. Årets sesong er nå over, og utenom en tur hjem til jul skal Gekko-Haga være i Spania og trene frem til nyårets første løp i februar.
– Dette er den viktigste muligheten jeg har i karrieren min. Det er kritisk at jeg viser resultater nå. Jeg skal bli best, og da må dette føre til resultater, sier Gekko-Haga.

Ragas mål for Gekko-Haga er han skal imponere nok i VM til å få kjøre eliteklassen til neste år. Gekko-Haga vet at det er nå det gjelder. Han har lenge vært åpen om at målet er å kunne leve av å kjøre trial.
– Hvis jeg ikke klarer ta det neste steget gjennom dette opplegget så er det kanskje på tide å begynne å se etter en ekte jobb, sier Gekko-Haga.