«Et arrangement må ha overraskelser…»

NM-tanker noen dager etter vel utført!

Tanker om NM og vannforhold fra Bjørn Kjetil Hurlen, grenansvarlig for MX og enduro i NMK Elverum, samt klubbens arrangementsansvarlig under NM-veka på Elverum

«NMK Elverum har i helga arrangert NM i Speedcross for MX og Quad. Arrangementet har fått mye skryt, men det har også vært noen overraskelser som arrangøren har måttet ta tak i».

Regnvåt Bjørn Erik Hurlen. Foto: Privat.

«En sandbane som Starmoen Motorsenter krever vann for at det skal være kjørbart – mye vann! I tillegg til det fastmonterte vanningsanlegget så har det blitt benyttet to tanker med kapasitet på 8 000 og 15.000 liter hver. Rundt 300.000 liter vann har vi anslått har gått med til arrangementet».

Havarert vannpumpe, 30 år gammel Perkins skurtreskemotor. Foto NMK Elverum.

«Men ikke helt er smertefritt. Vanningsanlegget var planlagt å gå døgnet rundt fra tirsdag før NM, men sent onsdag kveld fikk vi havari på den 30 år gamle pumpemotoren. Etter mange telefoner, hjelp fra lokale støttespillere og timer med skruing var pumpa i gang igjen sent torsdag. En kjempeinnsats fra banemannskapene ble satt i verk og vanningsvogner gikk i skytteltrafikk for å ta igjen det tapte og sørget for strøkne forhold resten av helgen – helt til søndag».

Regn, regn og atter regn. Foto: NMK Elverum.

«Søndag fikk vi fullstendig væromslag, fra 30-35 varmegrader ble det nå varslet fare for byger. Det kunne bli alt fra ingenting til 40 mm på en time. Vi valgte da å ikke vanne søndag, men ha høy beredskap i pauser og fulgte nøye med på forholdene under heatene».

Joda, søndagen ble utfordrende med masser av regn. Foto: NRK.

«Da himmelen åpnet seg en time før finaleheatene, fikk banesjef Bjørn-Kåre Kokkin fart på mannskapene. Det ble jobbet knallhardt med hjullastere, traktorer og krafser for å få unna de enorme vannmengdene som kom fra himmelen. Stevneleder valgte å utsette starten med 30 minutter og etablerte et komprimert tidsskjema for å sørge for at NM i speedcross skulle få sin sendetid direkte på NRK. En ser godt at banen var bløt og krevende på TV- bildene, men førerne var storfornøyde».

Nok å ta tak i da regnet høljet ned. Foto: NRK.

«Midt i jobbingen med å få unna vann, brøt også en hjullaster sammen i banetraseen, men den fikk mannskapene heldigvis fjernet, og den vises tydelig på TV-bildene før målgang – trygt plassert i ufarlig område».