Erkjenner for få kvinnelige ledere i idretten

Jakter på kvinner i ledelse!

Berit Kjøll erkjenner at målet om 40 prosent kvinnelige ledere i norsk idrett allerede innen 2023 er hårete og ambisiøst. – Men på dette området må vi ha noe å strekke oss etter, og vi trenger fart, sier idrettspresidenten til NIFs nettsted.

Mandag 8. mars arrangerte Norges idrettsforbund og Norsk Tipping Idrettens kvinnedag for fjerde gang. Grunnet koronapandemien ble det i år en digital konferanse, skriver NIF.  

– Vi har en ambisjon om å være verdens beste idrettsnasjon. Det innebærer også at vi skal være verdens beste idrettsorganisasjon. I verdens beste idrettsorganisasjon mener jeg der er en selvfølge at både kvinner og menn er likestilte, sa Kjøll i åpningstalen sin.  

Kjøll fortalte hun fikk et lite sjokk da hun så kjønnsbarometeret i fjor – der de klare fakta var at menn er sterkt overrepresentert i alle sentrale posisjoner i norsk idrett. Selv om pilene nå peker i riktig retning, er idrettspresidenten klar på at man må øke tempoet, skriver NIF.

– Det er en glede å kunne meddele at det er en god utvikling. Det siste året har vi fått to kvinnelige kretsledere, og det vil si at vi nå er oppe i 19 prosent kvinnelige kretsledere. Vi har 19 kvinnelige generalsekretærer i særforbundene – altså 34 prosent, og kvinnelige ledere på idrettslagsnivå har økt noe. Alle piler peker heldigvis riktig vei, men det går litt for sakte!

Må settes på agendaen av topplederen
Marie Louise Sunde, som er lege, gründer, foredragsholder og daglig leder i Equality Check, var en av mange interessante stemmer vi fikk høre i løpet av den digitale konferansen. Hun var tydelig i sitt råd, som gjelder for alle organisasjoner, om hva som må til for bedre kjønnsbalanse:

– Man må ha en toppleder som setter dette på agendaen, pluss at det må bli disponert ressurser. Hvis man ikke gjør det, kommer man ikke i mål uansett hvor mange fine taler og visjoner man har.

Se hele konferansen i opptak her (spol 30 minutter for å komme til starten på sendingen): https://player.vimeo.com/video/518077991?title=0&byline=0&portrait=0&color=8dc7dc

Se også: https://www.idrettsforbundet.no/nyheter/2021/kjoll-om-kjonnsbalanse-i-idretten/