EM sølv til Norge i Speedway

Etter et meget godt YGT på hjemmebane var spenningen stor ift de norske førernes innsats under EM 85cc i svenske Vetlanda. Norge var representert med Elgane-førerne Mathias Pollestad og Espen Sola, Grenlands-førerne Thomas Biensø og Bjørn-Olav Omdal og Iver Sveen fra Mjøsa. Størst forhåpninger var knyttet til Sola og Pollestad etter at de kvalifiserte seg til finalen under YGT.

Løpsrapport fra Henning Sveen

Sola og Sveen kjørte i semifinale 1. Begge gutta startet bra. Så fulgte noen heat med stang ut for begge, der Sola fikk seg en tur i vantet. Sola dro i land en 2.plass i sitt siste heat og det ga ham nok poeng til å få være med på omkjøring om de to siste finaleplassene. Der ble han nr 3 og fikk den siste plassen i finalen. I semifinale 2 skulle Pollestad, Biensø og Omdal kjempe om plasseringene. Etter en litt tung start for alle 3, avsluttet de strålende. Pollestad kjører seg til slutt opp til en 4.plass. Selv om Sveen, Biensø og Omdal ikke tar så mange poeng, har de vist fremgang i år og de er ikke langt unna å samle flere poeng enn det de gjør.

For Espen Sola og Mathias Pollestad ble det nok en finale. En finale som inneholdt mange av de samme førerne som kjørte finalen i YGT for ca 1 mnd siden. Nok en gang var det Danmark som kunne skilte med de største favorittene, men vi håpte selvsagt på at våre gutter skulle være med å prege finalen. Og det gjorde de på flere måter. Og allerede fra finalens første heat der begge de norske kjørte. Etter en bra start av Sola ligger han på 2.plass gjennom hele heatet, helt til han blir utfordret av tyskeren på 3.plass i siste sving. Tyskeren dytter på Sola slik at han faller. Dommeren disker tyskeren og gir 2.plass til Sola og 3.plass til Pollestad. Men det som er langt verre er at Sola får en trøkk i hånden som ble skadet dagen før. Etter litt nedkjøling med is kommer Sola på banen til sitt 2.heat. Det heatet ble om mulig enda mer dramatisk. Først svinger Espen unna en dansk fører slik at han treffer en annen dansk fører. I omstarten svinger ikke Sola unna og ble da rammet av den samme dansken. Espen får en ny trøkk i den allerede vonde hånda. Dansken må dessverre ut på båre, men det skal ikke være noe alvorlig fatt. I omstarten blir det 4.plass på Espen. Mathias kjører inn til 1.plass i sitt andre heat. Begge gutta fortsetter å kjempe for gode plasseringer. Espen avslutter sitt siste heat med en seier og ender på 8 poeng, noe som ga 7.plass til slutt. Det er meget bra med tanke på at han har kjørt hele finalen med to brister i hånden. Mathias kjemper seg opp i teten og ligger på 4.plass i det alle har igjen ett heat. Når Mathias tar plass på startstreken i finalens 20. og siste heat vet alle at han med 1. eller 2 plass heat i heat vil være på pallen og at det vil bli omkjøring. Spørsmålet er om han skal kjøre omkjøring om 2. eller 3.plass. EM-vinneren er allerede klar: Marcus Birkemose (DK). Etter et spennende heat tar han heatseieren. Han ender på samme poengsum som regjerende svensk mester Philip Hellstrøm-Bängs. Mathias er heldig med sportrekningen i omkjøringen og har en superstart. Det er aldri noen tvil om hvem som skal vinne denne omkjøringen! Det blir sølv til Norge! 

Vi gratulerer Mathias Pollestad og Elgane med medaljen!