San Nazzaro – medaljens bakside

Etter å ha kjørt sterkt på trening og satt andre bestetid i kvalikrundene, endte VM-runden Formel 2 i italienske San Nazzaro på verst tenkelige måte for Tobias Munthe-Kaas og teamet. – Når man er på dette nivået, er det kort vei mellom suksess og katastrofe, forteller Tobias på telefonen.

Fulle av pågangsmot etter å ha knekket propellen på første VM-runde i Litauen i for 3 uker siden, ankom teamet italienske San Nazzaro torsdag ettermiddag. Alt var klappet og klart for en helg der forventningene var høye.

Allerede på første treningsrunde lørdag morgen, viste Tobias styrke og leverte rundetider innenfor topp 3. Løpsprogrammet var lagt opp med trening og kvalik lørdag, før helgen skulle avrundes med et Grand Prix løp på 40 runde søndag ettermiddag.

Rundetidene fra kvalik setter rekkefølgen på startbrygga for søndagens løp.

I første kvalikrunde ble det kjørt 20 minutter med samtlige 19 båter på vannet, de 15 beste kom videre og Tobias klokket inn 2. beste tid. I andre kvalik skal antall båter reduseres fra 15 til 6 og Tobias kjørte klokket inn 3. beste tid. Spenningen var stor da de 6 raskeste båtene dro ut på banen.

Tobias satte raskt bestetid, men etterhvert ble Rashed Al Qemzi fra Team Abu Dhabi for sterk og Tobias ble til slutt nummer 2, kun slått av araberen med 0,3 sekunder.

– Teamet vårt er basert på frivillighet og brennende interesse for sporten, finansiert av sponsorer. Når vi gang på gang leverer i topp 3 i VM mot sterke team som Abu Dhabi teamet med flere titalls millioner i budsjett, gir det signaler om at vi fokuserer på de riktige tingene. Jeg er stolt av det vi får til med vårt team og sponsorer, forteller Tobias.

Søndagens trening var ingen unntak og det ble raskt klart at toppformen var på plass. Båtene og teamene gjorde seg klare for start til Grand Prix of San Nazzaro. Da starten gikk ble det raskt gulflagg, da en konkurrent punkterte to rundingsbøyer.

Alle båtene kjørte da tilbake til startbrygga, og det ble satt i gang ny startprosedyre i løpet av kort tid. Rundt første bøye lå Tobias som nummer 2 og på vei rundt sving nummer 2, ble han presset til å krysse kjørelinjen en båt som presset bakfra med resultatet at båten en bølge og tverrvendte i banen. Resultatet ble at hele feltet kjørte forbi og jobben med å kjøre seg opp i feltet var i gang.

Farten var der og i løpet av kort tid var Tobias oppe i ryggen på båtene foran. Kort tid etter ble Tobias torpedert av en nybegynner som ikke fulgte regelverket med tanke på å gi plass til de som har høyere hastighet og skal slippes forbi.

Resultatet ble at den beste propellen er som søppel å regne, samt at skroget fikk omfattende skader. Kun minutter etter båten var på land startet reparasjonene for å rekke neste VM-løp i Portugal som går av stabelen allerede 15-17 september i Portugal. Sammen med båtreparatøren Claudio Borra fra Italia, er reparasjonen i gang.

Gutta i teamet er i gang og kjører utstyr direkte til Portugal der reparasjonen vil fortsette, mest sannsynlig frem til start sjøsetting i Peso da Ragua som er stedet for neste VM-runde. Den tekniske biten er på plass, samt logistikk for å få dette til. Det er mye som skal fikses på kort tid, og kostnadene er store. Tobias reiser hjem for å prøve å få på plass den økonomiske delen.

– Sammenliknet med de store teamene med ekstreme budsjetter, er vi veldig sårbare når det som nå har skjedd skjer. Vi må snu alle steiner for å få dette, og om jeg må får jeg snu et helt pukkverk, avslutter Tobias Munthe-Kaas på telefonen fra San Nazzaro.

Kilde: Pressemelding