Store doninger på strøm

Rosendal Maskin AS har siden 1986 levert anleggsmaskiner til det norske markedet. Selskapet har et stort fokus på nullutslipssmaskiner og har en serie med elektriske maskiner. Dag Skaug (bærekraftsrådgiver) tok turen til hovedkontoret i Askim for å ta en prat om hvordan anleggsbransjen opplever omstillingen til elektrisk.

I Askim tok daglig leder Tor Anders Høgaas imot oss og fortalte om historien til Rosendal Maskin AS og deres vei mot elektrifisering.

– Stadig flere anbudskonkurranser er utformet med tanke på lavutslipp og etter hvert tilnærmet nullutslipp, forteller Høgaas.

De har lenge levert elektriske alternativer fra sørkoreanske Doosan, og Høgaas tror at etterspørselen etter slike maskiner vil øke i årene som kommer. Utviklingen går raskt og de klarer å levere det meste av gravemaskiner med el-motor. Det er mange som ikke vet at de faktisk er litt lettere og litt kraftigere en konvensjonelle maskiner. Batteriene holder en arbeidsdag og kan eventuelt skiftes ut om prosjektet skal gå døgnkontinuerlig.

Så hva kan vi vente oss i tiden fremover? Vi kan vente at det blir stilt stadig strengere krav til nullutslipsmaskiner og at man også tar i bruk hydrogen.

Entreprenørene må tilpasse seg en ny hverdag. Selv så sentralt som midt i Oslo så byr forsyning av anleggsstrøm på problemer.

– Dette vil sikkert bli bedre i tiden som kommer og batteriene er uansett utskiftbare, så dette håndterer vi, avslutter Høgaas.

 

 

Doosan DX165W-5 Electric
Foto: Rosendal Maskin